07-02-2012 11:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Beursgenoteerde bedrijven die hun duurzame strategieën bekend maken, zien hun aandelen na openbaarmaking gemiddeld met een half procent stijgen.

Dit blijkt uit 'Going Green: Market Reaction to Corporate Social Responsibility (CSR) Newswire Releases', een onderzoek van verscheidene Amerikaanse universiteiten. In de periode van 2000 tot 2010 analyseerden zij 84 beursgenoteerde bedrijven uit verschillende sectoren.

In de dagen na uitgave van persberichten over verduurzaming, stegen de gemiddelde aandelenkoersen van desbetreffende beursgenoteerde bedrijven met bijna een half procent.

Het grootste effect werd door kleinere, minder bekende beursgenoteerde bedrijven ervaren: hun aandelen stegen gemiddeld met 2,32 procent.

Marktwaarde

De wetenschappers stellen dat investeerders liever investeren in een bedrijf wat maatschappelijke verantwoordelijkheid uitstraalt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de persberichten over verduurzaming een algehele stijging van $10 mrd (€7,58 mrd) in marktwaarde vertegenwoordigen.

Bedrijven communiceerden voornamelijk de vermindering van CO2-uitstoot en gebruik van groen gas.

Green washing

Veel bedrijven blijven angstig om te communiceren over duurzaamheid. Dit vanwege een heersende angst voor een green washing effect. Green washing is het duurzamer en milieubewuster van een bedrijf voordoen dan het in de praktijk daadwerkelijk is.

De misinterpretatie van duurzaamheidsstrategieën bleek een reden voor bedrijven om duurzame initiatieven niet openbaar te maken. Die zorg blijkt ongegrond. “(Over het algemeen) is het prima om over verduurzaming te communiceren en niet bang te zijn dat de markt ze verkeerd zal interpreteren”, stelt Paul Griffin, professor in management aan de Universiteit van California-Davis en een van de onderzoekers.

Positieve effecten verduurzaming

Recent bleek ook al uit een onderzoek van Harvard University onder 180 beursgenoteerde bedrijven dat duurzaam ondernemen op de lange termijn een beter bedrijfsresultaat oplevert. Resultaten waren o.a. dat bedrijven die duurzaam ondernemen gemiddeld 4,8 procent beter rendeerden dan bedrijven die dat niet deden.

Hiervoor worden transparante communicatie door bedrijven en het vergaren van betrokkenheid bij stakeholders als essentiële uitgangspunten gezien. Daarbij is het van groot belang dat de openbaarmaking van de verduurzaming realistisch is en dat het bedrijf daadwerkelijk duurzaam onderneemt.

Bron: Greenbiz

Foto: Perpetualtourist2000