25-06-2013 10:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Sinds de financiële crisis zijn beleggers positiever geworden over duurzaam beleggen. Toch denken veel beleggers nog dat het rendement lager is.

Dat blijkt uit onderzoek onder 1.000 beleggers door Intomart GfK, in opdracht van BNR Nieuwsradio en ASN Bank. Van de ondervraagden denkt 21 procent nu positiever over duurzaam beleggen dan in 2008. Ongeveer zeven procent is juist negatiever geworden.

Die positieve houding vertaalt zich nog niet direct naar actie. Ruim 10 procent van de ondervraagden zegt daadwerkelijk duurzaam te beleggen, nog eens 18 procent is van plan dat te doen. "De intentie om die stap te zetten is bij jongeren veel groter dan bij wat oudere beleggers," zegt Peter Mulder, directeur Custom Research van Intomart GfK.

Rendement

Het belangrijkste struikelblok is het idee over het rendement van duurzaam beleggen. "De hardnekkige opvatting is dat het minder oplevert dan regulier beleggen,” zegt Mulder. Een onderzoek van Harvard toonde eerder juist aan dat duurzaam beleggen een hoger rendement oplevert.

Beleggers die wat te besteden hebben (meer dan €150.000) hebben desalniettemin weinig vertrouwen in de opbrengsten van duurzaam beleggen. Als het rendement voor duurzaam beleggen gelijk zou zijn aan niet-duurzaam beleggen, dan zou 56 procent van de ondervraagden de stap durven nemen.

De overige 44 procent zou het dan echter nog steeds houden bij niet-duurzaam beleggen. Dat kan te maken hebben met de onduidelijkheid die leeft rondom de definitie van 'duurzaam beleggen'. Minder dan 30 procent van de ondervraagden weet goed wat er mee wordt bedoeld.

Debat

Van de ondervraagden die al duurzaam beleggen, geeft het merendeel aan mensenrechten, natuur en klimaatverandering de belangrijkste thema's te vinden. Het bonusbeleid van een bedrijf wordt het minst belangrijk gevonden.

Dinsdagavond zendt BNR vanaf 19:00 het debat Duurzaam Beleggen uit wat ook live bij te wonen is.

Foto: Mike Baehr via Flickr.com