16-05-2016 07:08 | Door: Fitria Jelyta

Bestuursleden van investeringsbedrijven zeggen duurzaamheid als belangrijke factor te zien in hun investeringsbeslissingen.

Dat blijkt uit onderzoek van de MIT Sloan Management Review (MIT SMR) en The Boston Consulting Group (BCG). In een onlangs gepubliceerd rapport hebben de instellingen de resultaten beschreven van een enquêteonderzoek onder 3.000 investeringsbedrijven en beursgenoteerde ondernemingen.

Waarde hechten aan duurzaamheid

75 procent van de investeerdersbedrijven geeft aan duurzaamheid mee te wegen in de beslissing om te investeren in ondernemingen. Van de beursgenoteerde ondernemingen ziet 60 procent duurzaamheid als een belangrijke factor in investeringsbeslissingen. Volgens MIT SMR is er sprake van een communicatiekloof tussen de investeerders en de beursgenoteerde ondernemingen.

“Uit ons onderzoek is gebleken dat de Investor Relations (IR) professionals niet met investeerders praten over de waarde van duurzaamheid, terwijl de investeerders een groot belang hechten aan de duurzame prestaties van de ondernemingen”, zegt David Kiron, redacteur bij de MIT SMR.

Communicatiekloof dichten

Tegelijkertijd laat het rapport zien dat duurzaamheidsindexen minder aantrekkelijk zijn voor investeerders. Meer dan 90 procent van de beursgenoteerde ondernemingen nemen hun positie in duurzaamheidsranglijsten mee in de communicatie met investeerders. Slechts 36 procent van de investeerders vinden deze metingen belangrijk.

Hierdoor adviseert BCG en MIT SMR bestuursleden in beursgenoteerde ondernemingen om meer aandacht te besteden aan duurzaamheid in de praktijk. Daarnaast zouden de bedrijven in plaats van duurzaamheidsranglijsten, de daadwerkelijke prestaties in duurzaamheid kunnen belichten in de communicatie met investeerders.

Een vervolgstrategie formuleren bovenop de behaalde prestaties in duurzaamheid draagt verder bij aan het dichten van de communicatiekloof, stelt BCG. 

Bron: MIT SMR, BCG | Foto: BCG (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)