25-05-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

De Europese Investeringsbank (EIB) investeert £ 525 mln (€ 685 mln) in het windpark Beatrice dat 14 kilometer van de kust bij het Schotse graafschap Caithness wordt gerealiseerd.

Het bedrag wordt als lening met een looptijd van 19 jaar beschikbaar gesteld. Volgens de EIB is dit de grootste investering in een offshore windenergieproject, die de bank ooit heeft mogelijk gemaakt. Het windpark Beatrice krijgt in totaal 86 turbines die 588 megawatt hernieuwbare energie moeten opwekken voor ruim 475.000 huishoudens. Voor de ontwikkeling van de windturbines is Siemens verantwoordelijk.

Grootste windturbines

Siemens voorziet het windenergieproject van 7 megawatt windturbines die elk 190 meter hoog zijn. Volgens het concern zijn dit de grootste turbines die op dit moment beschikbaar zijn.

De verdere ontwikkeling en exploitatie van het windpark neemt het consortium Beatrice Offshore Windfarm voor zijn rekening. Dit consortium bestaat uit Schots energiebedrijf Scottish and Southern Energy (SSE), SDIC Power en Copenhagen Infrastructure Partners.

De bedrijven verwachten in totaal  £ 2,7 mln (€ 3,3 mln) nodig te hebben voor de ontwikkeling van het windpark. De EIB claimt met de investering niet alleen de verwachte kosten voor ontwikkeling te financieren, maar ook mogelijke uitbreidingen in de toekomst. Naar verwachting wordt het windpark in 2019 in gebruik genomen.

Ambitieuze projecten

“De EIB is een van ’s werelds grootste geldschieters voor hernieuwbare energie en onze steun voor Beatrice is de grootste investering die wij ooit op het gebied van offshore windenergie hebben gedaan”, zegt Jonathan Taylor, vice president van de EIB.

Bron: EIB | Foto: Richard Szwejkowski, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)