03-07-2013 13:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Europees Parlement is voor het beperken van emissierechten. Met een krappe meerderheid (344 voor en 311 tegen) werd het voorstel woensdag aangenomen om minder rechten op de markt te brengen.

De uitstel van de veiling van 900 miljoen rechten is nodig om de prijs voor de handel in uitstootrechten van broeikasgassen op te drijven.

Maandag nog deed Nederland samen met elf andere landen en tientallen bedrijven een oproep aan de Europarlementariërs om vooral in te stemmen met de plannen. De Europese markt voor emissierechten (ETS), waarmee bedrijven hun uitstoot van CO2-gassen kunnen afkopen, is verzadigd. Als er minder rechten op de markt worden gebracht, moet het systeem beter gaan werken.

PvdA Europarlementariër Judith Merkies reageerde opgelucht: "Sinds de stemmingen in april was de Europese klimaatmarkt was klinisch dood. Iedereen wist dat vandaag de laatste kans was het systeem tot leven te wekken. Gelukkig is die kans aangegrepen."

"Het belangrijkste Europese klimaatinstrument is tijdelijk gered," aldus Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66.

Bron: ANP

Foto: Quinn Dombrowski via Flickr.com