26-05-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

ABN Amro geeft de zogeheten Euro green bond uit ter waarde van € 500 mln, bedoeld om duurzaam vastgoed te financieren.

Met deze groene obligatie wil de bank hypotheken van recent gebouwde zeer energiezuinige woningen, leningen voor zonnepanelen en energieverbeteringsmaatregelen op bestaande woningen en duurzaam ontwikkeld commercieel vastgoed financieren. Aan deze tweede obligatie zijn nieuwe assets als energie-efficiënte renovaties en transformaties op bestaand commercieel vastgoed toegevoegd.

De groene obligatie heeft een looptijd van zes jaar en is gecertificeerd door Oekom research en het Climate Bond Initiative (CBI).

Verduurzamingsopties berekenen

“We merken dat institutionele investeerders veel interesse hebben om te investeren in bewezen groene assets”, zegt Danielle Boerendans van ABN Amro Funding & Capital Inssuance. Volgens de bank zijn de ABN Amro-leningen extern gevalideerd op transparantie en duurzaamheid door Oekom research en het CBI.

Eerder maakte de bank bekend € 1 mrd aan financiering ter beschikking te stellen om commerciële vastgoedklanten te helpen hun panden duurzamer te maken. Zo heeft de bank samen met adviesbureau CFP een online applicatie ontwikkeld waarmee bedrijven de impact van diverse verduurzamingsopties kunnen berekenen, zoals de CO2-reductie, terugverdientijd en de benodigde investering.

Daarnaast gebruikt ABN Amro als eerste Nederlandse bank de duurzaamheidsdata van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (Gresb) over vastgoedfondsen. De duurzaamheidsverslagen van de vastgoedbenchmark werden tot voor kort uitsluitend gebruikt door pensioenfondsen en andere institutionele vastgoedbeleggers. 

Bron: ABN Amro | Foto: Alexander, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)