31-05-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse Social Impact Ventures (Social IV) heeft onlangs een investering van € 19 mln ontvangen van onder andere het European Investment Fund. Hiermee verschaft het investeringsfonds groeikapitaal aan duurzame ondernemingen.

In een uitzending van DuurzaamBV Radio vertelt Warner Philips, partner bij Social IV, dat het bedrijf voornamelijk investeert in bedrijven die actief zijn op het gebied van cleantech en bio-systemen. Daarnaast kijkt het investeringsfonds naar ondernemingen in de zorgsector, onderwijs en economische ontwikkeling.

Via een investeringsronde heeft Social IV € 14 mln van het European Investment Fund ontvangen en € 4 mln van andere investeerders. Door eerdere investeringsrondes beheert Social IV in totaal € 30 mln. Volgens de Social IV-partner is de firma een van de grootste social impact-investeerders van Nederland.

“We kijken naar een heel breed spectrum aan soorten ondernemingen”, zegt Philips. “Wat voor ons belangrijk is, is dat het ondernemingen zijn die met name in Nederland zitten, maar wereldwijd hun activiteiten kunnen ontplooien. We investeren vooral in de groeifase van de ondernemingen, dus niet wanneer ze alleen een idee hebben of een product dat nog niet werkt.”

Elektrische taxi’s en circulaire start-up

Eerder heeft Social IV groeikapitaal beschikbaar gesteld aan het bedrijf Taxi Electric. Hiermee zegt het Amsterdamse taxibedrijf zich voor te bereiden op een uitrol naar andere steden. Als sociale onderneming streeft Taxi Electric naar eigen zeggen naar een positieve bijdrage aan de maatschappij. Zo werft het bedrijf onder meer vijftigplussers die daarvoor langdurig werkloos waren.

Daarnaast investeerde het Nederlandse investeringsfonds € 500.000 in de circulaire start-up Afval Loont. Dit recyclingbedrijf betaalt consumenten tussen de € 0,04 en € 0,15 per kilo voor het leveren van gescheiden huishoudelijk afval. Volgens Afval Loont levert dit een huishouden jaarlijks gemiddeld een bedrag van € 30 op en een CO2-reductie van 13.000 ton.

Kansen voor de toekomst

Volgens de Social IV-partner ziet het investeringsfonds in de toekomst kansen om te investeren in bedrijven als Peerby, Zonnepanelendelen en Vandebron. De sociale ondernemingen weten Social IV volgens Philips goed te vinden. “In Nederland weten succesvolle ondernemingen de geldbronnen te vinden, waardoor zij ons benaderen. Maar zelf gaan wij ook op pad om de juiste onderneming van groeikapitaal te voorzien.”

Foto: Sylvain Naudin, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)