01-06-2016 18:10 | Door: Fitria Jelyta

Samen met Chrysalix Venture Capital richt het Nederlandse roboticacentrum Robovalley een investeringsfonds op om roboticatechnologie toegankelijk te maken voor de publieke en private sector.

Kapitaalinvesteerder Chrysalix Venture Capital steekt € 100 mln in het Robovalley Investment Fund. Het nieuwe roboticafonds gaat gebruikmaken van de gezamenlijke expertise die de internationale netwerken van zowel Chrysalix als Robovalley ter beschikking stellen. Op die manier willen de partijen innovaties en baanbrekende roboticatechnologie sneller op de markt brengen.

Robovalley is gevestigd bij de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Hierin werken 170 onderzoekers op het gebied van robotica samen met verschillende experts en ondernemers in zowel de publieke als private sector. Daarmee is Robovalley naar eigen zeggen de koploper op het gebied van ontwikkelingen rondom roboticatechnologie.

Durfkapitaal

Volgens Mike Sherman, managing partner van het Robovalley-fonds, strandt veel baanbrekende technologie in universiteiten en laboratoria doordat er niet voldoende startkapitaal is om de innovaties op de markt te brengen.

“Wereldwijde technologie op het gebied van robotica ontwikkelt zich in rap tempo en toch was er tot op heden geen durfkapitaal beschikbaar dat volledig is gericht op het financieren van de roboticatechnologie”, zegt hij.

Humanoïde zorgrobot

Naast het commercialiseren van nieuwe roboticatechnologie, zijn de partijen van het Robovalley-fonds op zoek naar uiteenlopende toepassingen voor de innovaties in sectoren als zorg en industrie.

Een voorbeeld van een dergelijke toepassing is een zorgrobot van de Belgische start-up Zora, die hulpbehoevende ouderen langer zelfstandig laat wonen.

De humanoïde beschikt over verschillende sensoren. Dit maakt het mogelijk voor de robot om te lopen en te praten. Op dit moment wordt Zora voornamelijk ingezet om patiënten in verzorgings- en ziekenhuizen te helpen bij revalidatie-oefeningen, maar ook om eenzaamheid bij senioren te verdrijven.

Daarnaast heeft het Delftse spin-offbedrijf Fleet Cleaner een robot ontwikkeld die algen en pokken van scheepsrompen verwijdert. Dit levert de schepen een brandstofbesparing op. 

Bekijk hieronder meer over de roboticatechnologie in Robovalley:

Bron: Robovalley, Chrysalix Venture Capital | Foto: University of Salford Press Office, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)