06-06-2016 15:45 | Door: Fitria Jelyta

De Wereldbank heeft een rapport uitgebracht met data en trends om de wereldwijde duurzaamheidsambities van de Verenigde Naties (VN) te kunnen behalen.

Het rapport The Little Green Data Book bevat vijftig indicatoren voor tweehonderd landen die zich verenigden om de zeventien Sustainable Development Goals van de VN waar te maken. In deze coalitie hebben wereldleiders zich onder meer tot doel gesteld om armoede te beëindigen, betaalbare en schone energie toegankelijk te maken en klimaatverandering tegen te gaan.  

In The Little Green Data Book combineert de Wereldbank verschillende data om de trends en ontwikkelingen rondom deze ambities in kaart te brengen.

“Terwijl de wereld zich klaarmaakt voor de uitvoering van de ambitieuze doelstellingen, bieden bewijsmateriaal en harde cijfers de sleutel tot de prioriteiten die beleidsmakers kunnen stellen om vooruitgang te boeken”

Natuurlijke hulpbronnen berekenen

Het rapport adviseert beleidsmakers om gebruik te maken van berekeningsmethodes als Natural Capital Accounting, waarin berekeningen worden gemaakt van de totale voorraden en stromen van natuurlijke hulpbronnen en diensten in een bepaald ecosysteem of regio. Zo kan het landelijke watergebruik als indicator dienen voor het opstellen van beleid tegen klimaatverandering.

Daarnaast ziet de Wereldbank duurzame visserij en verantwoord bosbeheer als twee belangrijke indicatoren om de Sustainable Development Goals te behalen. Jaarlijks wordt er 20 kilo vis per persoon geconsumeerd. Om die reden streeft de Wereldbank naar het behoud en duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen.

Verantwoord bosbeheer

Ondanks de initiatieven om de bossen te behouden en verantwoord te beheren, is er tussen 1990 en 2015 meer dan 129 miljoen hectare bos verloren gegaan. De Wereldbank roept leiders daarom op om verantwoord bosbeheer wederom aan te kaarten als prioriteit voor het behoud van het milieu en het vergroten van de lokale biodiversiteit.

Zo heeft de Indiase overheid het wetsvoorstel Compensatory Afforestation (CAF) ingediend om meer bebossing in het land te laten toenemen. Hiermee verwacht het bestuur 2,5 miljard ton CO2-uitstoot te kunnen verminderen. Voor dit initiatief stelt de Indiase overheid een bedrag van $ 6,2 mrd beschikbaar.

Ambitieuze doelstellingen

“The Little Green Data Book is een grote stap richting data over bekwaamheid en transparantie”, zegt Paula Caballero, senior director Environment and Natural Resource Global Practice bij de Wereldbank, in een persbericht. “Terwijl de wereld zich klaarmaakt voor de uitvoering van de ambitieuze doelstellingen, bieden bewijsmateriaal en harde cijfers de sleutel tot de prioriteiten die beleidsmakers kunnen stellen om vooruitgang te boeken.”

Bron: Wereldbank | Foto: Victoria Reay, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)