07-06-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

ING sluit zich aan bij de Circular Economy 100 (CE100) van de Ellen MacArthur Foundation. Hiermee zegt de bank de circulaire economie te stimuleren door onder meer circulaire financieringsmogelijkheden beschikbaar te stellen.

De stichting van Ellen MacArthur heeft als doel om de transitie naar een circulaire economie te versnellen en een kader te creëren voor een economie die in de basis herstellend en regeneratief is. Via de aansluiting bij de CE100 met leden als DHL, die de circulaire economie op gang brengen, zegt de bank zijn kennis en netwerk over dit thema te vergroten.

Virtueel team

Eerder bracht ING het rapport Rethinking finance in a circular economy uit, waarin verschillende manieren zijn beschreven voor de financiële sector om de transitie naar een circulaire economie te ondersteunen. Zo heeft ING geïnvesteerd in circulaire bedrijven als Van Scherpenzeel en Avantium.

In het net verschenen rapport From assets to access beschrijft ING verder welke stappen de kapitaalgoederenbranche kan nemen om dichterbij een circulaire economie te komen. Verder heeft de bank een virtueel team opgezet dat zich met verzoeken rondom circulaire financiering gaat bezighouden.

Hergebruik van materialen

Daarnaast werkt ING samen met ABN Amro, Rabobank en MVO Nederland om de transitie naar circulaire businessmodellen te versnellen. Dit doen de banken door inzichten in circulaire bedrijfsmodellen te combineren met kennis van financiële producten en risicobeheer.

Volgens de partijen maken de circulaire verdienmodellen het bedrijfsleven minder afhankelijk van de beschikbaarheid van primaire grondstoffen en bieden de modellen een oplossing voor de groeiende hoeveelheid afval. “Hergebruik van materialen gaat niet vanzelf, dat betekent dat bedrijfsmodellen anders moeten, maar ook dat financieringsoplossingen anders gecreëerd moeten worden”, zegt Koos Timmermans, vice voorzitter Raad van Bestuur van ING. 

Bron: ING | Foto: ING Group, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)