08-06-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

De Indiase Axis Bank haalde $ 500 mln binnen nadat het concern naar eigen zeggen de eerste Indiase green bond van deze grootte heeft uitgegeven. Hiermee zegt de bank te investeren in projecten op het gebied van duurzame energie en transport.

De green bonds van de Axis Bank, genoteerd op de London Stock Exchange met een waarde van $ 500 mln, zijn volgens de bank de grootste groene obligaties die een Indiase instelling ooit heeft uitgegeven. Met een rentewaarde van 2,875 procent en een looptijd van 5 jaar zijn de green bonds overschreven door instellingen uit Azië, Europa, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten.

Hernieuwbare energiebronnen

Axis Bank zegt de opbrengsten van de green bonds te gebruiken om met name hernieuwbare energie en milieuvriendelijke transportsystemen in het land toegankelijk te maken. Zo wil de bank bijdragen aan de ambitie van de Indiase overheid om in 2022 175.000 megawatt energie op te wekken uit hernieuwbare bronnen.

“Bij Axis Bank streven we ernaar om onze toewijding aan een groen en duurzaam milieu te benadrukken door verschillende initiatieven”, zegt Shikha Sharma, managing director & CEO van Axis Bank tegen de website Business World. “Naast duurzame kredietverlening, zetten wij ons ook in om de milieu-voetafdruk van onze kantoren te verkleinen.”

Eerder heeft de Indiase Yes Bank groene obligaties met een streefbedrag van $ 80 mln uitgegeven in het land. Na sluiting van de inschrijving, bleek Yes Bank $ 150 mln te hebben opgehaald. Hiermee zegt de bank investeerders in de gelegenheid te stellen bij te dragen aan de groei van groene infrastructuur in het land.

Kansen voor slimme steden

De komende vijf jaar streeft de Indiase overheid naar de ontwikkeling van honderd smart cities door het hele land. Hiervoor moeten innovaties op het gebied van water, afvalmanagement en mobiliteit de steden leefbaar en bereikbaar houden voor de toenemende bevolking.

Michiel Bierkens, hoofd van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in India, ziet kansen voor Nederlandse bedrijven om te investeren in de slimme steden. “De Indiase markt is prijssensitief en vaak moeilijk te betreden voor bedrijven die er geen ervaring mee hebben”, zegt hij in een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media.

Daarom biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de mogelijkheid voor bedrijven om de Indiase markt in clusters te betreden. Bierkens: “Clusters van Nederlandse bedrijven kunnen hun business case aan ons voorleggen. Deze wordt beoordeeld en bij goedkeuring krijgen de bedrijven een subsidie.”

Bron: Axis Bank, Business World | Foto: hiroo yamagata, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)