07-06-2016 18:06 | Door: Fitria Jelyta

Hoogspanningsnetbeheerder Tennet maakt bekend voor de tweede keer green bonds uit te geven in twee tranches van elk € 500 mln. Hiermee gaat het concern offshore-windprojecten financieren.

De green bonds ter waarde van € 1 mrd worden in twee tranches uitgegeven met een looptijd van tien en twintig jaar en een rentewaarde van 1,000 procent en 1,875 procent. De groene obligaties zijn bijna vier keer overtekend. Tennet gaf de green bonds uit in samenwerking met de banken Barclays Bank plc, Bnp Paribas, Deutsche Bank AG, ABN Amro en Smbc Nikko Capital Markets.

Hoogste duurzaamheidscore

Met de opbrengsten van de groene obligaties gaat Tennet vier Duitse offshore-windenergieprojecten financieren. Daarnaast zegt het bedrijf de opbrengsten van de green bonds te kunnen gebruiken om offshore-windenergieprojecten in Nederland mogelijk te maken. “Deze tweede opeenvolgende groene obligatie-uitgifte toont aan dat de groene projectportfolio-aanpak heel goed werkt”, zegt Otto de Jager, CFO van Tennet.

De green bonds zijn door kredietbeoordelaar Moody’s geëvalueerd volgens de onlangs gelanceerde Green Bonds Assessment (GBA)-methodologie. Hierin worden de groene obligaties van verschillende instellingen beoordeeld op onder andere beheer, verdeling van de opbrengsten en rapportage over het milieuaspect van de projecten.

De verzamelde gegevens van de instelling die de groene obligatie uitgeeft, worden vervolgens toegekend aan scores van GB1 Excellent tot GB5 Poor. Zo heeft Moody’s de green bonds van Tennet de hoogste score toegekend. De kredietbeoordelaar prijst Tennet voor het gebruik van geformaliseerde procedures om de opbrengsten van de obligaties bij te houden en toe te wijzen aan de projecten.

‘Schuldschein’

Eerder deze maand gaf de hoogspanningsnetbeheerder een ‘Schuldschein’ uit om drie Duitse offshore-windparken te financieren. Dit Duitse schuldinstrument is vergelijkbaar met een obligatie. Met de uitgifte van deze groene obligaties wil Tennet investeren in het transport van duurzame elektriciteit van windparken op zee naar het elektriciteitsnet aan land.

In 2015 gaf Tennet ook al twee tranches van € 500 mln aan groene obligaties uit. Met de opbrengsten zegt de hoogspanningsnetbeheerder het offshore-elektriciteitsnet in Duitsland uit te breiden.

In een uitzending van DuurzaamBV Radio op donderdag 9 juni spreekt Jeroen Dicker, senior manager Treasury bij Tennet, over hoe de hoogspanningsnetbeheerder de groene obligatiemarkt verder zal uitbreiden. 

Bron: Tennet | Foto: Silke Ebel, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)