17-07-2013 14:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het bestuur van de Wereldbank heeft dinsdag ingestemd met een nieuwe energie-strategie die financiering van kolengestookte elektriciteitscentrales zal beperken.

De in Washington gevestigde Wereldbank tracht de impact van de klimaatverandering aan te pakken door de financiering van kolengestookte elektriciteitscentrales beperken tot ‘alleen in zeldzame omstandigheden’.

De Wereldbank zal haar leningen-beleid voor nieuwe kolencentraleprojecten wijzigen en daarmee financiële steun beperken tot landen die ‘geen beschikbare alternatieven’ hebben voor steenkool.

Hydro-elektrische energie

Naast het besluit over steenkolen heeft de Wereldbank ook haar positie ten opzichten van hydro-elektrische energie aangepast en zal projecten hiervoor weer ondersteunen.

In de jaren ’90 besloot de bank steun aan hydro-elektrische energie op te geven, onder druk van hulporganisaties die waarschuwden dat zulke projecten mensen zouden verdringen.

Milieuorganisaties zijn blij met het kolen-initiatief, maar vinden de financiering van waterkracht een grote stap achteruit.

"De Wereldbank negeert het feit dat er betere oplossingen voorhanden zijn. In de afgelopen 10 jaar hebben overheden en particuliere investeerders meer nieuwe windenergie dan waterkrachtcapaciteit aangelegd" zegt Peter Bosshard van belangenorganisatie International Rivers.

Kritiek

Instituten zoals de Wereldbank hebben behoorlijk wat kritiek te verduren gekregen voor hun aandringen op mondiale maatregelen voor de bestrijding van CO2-uitstoot terwijl ze tegelijkertijd wel de bouw van kolengestookte elektriciteitscentrales financierden.

De Wereldbank pleit op haar beurt dat financiering van kolencentrale soms noodzakelijk is voor de energievoorziening in de armste landen van de wereld om hen te helpen de armoede te bestrijden.

De laatste keer dat de Wereldbank de financiering van een kolencentrale goedkeurde was in 2010 in Zuid-Afrika. De Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië waren toen vanwege milieuoverwegingen tegen de financiering.

Bron: Reuters Foto: pingnews.com via Flickr