10-06-2016 09:06 | Door: Fitria Jelyta

De Noordse Investeringsbank (NIB) geeft zijn tweede green bond ter waarde van € 500 mln uit om naar eigen zeggen duurzame projecten te financieren op het gebied van energie en transport.

De groene obligaties hebben een looptijd van acht jaar en hebben een couponwaarde van 0,125 procent. Met de opbrengsten wil de NIB duurzame projecten in Noord-Europese landen en de Baltische Staten financieren.

Naast het financieren van projecten op het gebied van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en milieuvriendelijke transportsystemen, wil de bank duurzame afvalwaterzuiveringssystemen mogelijk maken. Volgens persbureau Reuters is dit de tweede keer dat de investeringsbank een groene obligatie uitgeeft voor de financiering van duurzame projecten in de genoemde gebieden.

Interesse uit Nederland

Volgens het NIB hebben Nederlandse pensioenbeheerder APG en de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) interesse getoond in de aanschaf van de obligaties. Ook hebben Zweedse pensioenbeheerder AP4, de Finse Alecta en het concern Mirova interesse getoond.

“NIB is zeer tevreden met het resultaat van de nieuwe benchmark en in het bijzonder verheugd om de verscheidenheid van groene investeerders die het Environmental Bond-raamwerk van de NIB ondersteunen”, zegt Jens Hellerup, hoofd van de Funding & Investor relations bij NIB. “De deal benadrukt de sterke aanwezigheid van de NIB in de groene obligatiemarkt.”

In 2014 heeft de NIB een green bond uitgegeven ter waarde van $500 mln en een looptijd van zeven jaar. Het Climate Bonds Initiative meldt dat deze green bond 1,6 keer is overschreven. Tot op heden was dit de grootste groene obligatie die de NIB heeft uitgegeven. 

Bron: NIB, Reuters | Foto: L.C. Nøttaasen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)