16-06-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Tennet heeft onlangs voor de tweede keer green bonds uitgegeven voor het financieren van Duitse offshore-windenergieprojecten. Volgens de hoogspanningsnetbeheerder richten beleggers zich meer op duurzaamheid.

In een uitzending van DuurzaamBV Radio sprak presentator John van Schagen met Jeroen Dicker, senior manager Treasury bij Tennet. “In de toekomst gaan we meer green bonds uitgeven”, zegt hij.

“We hebben een portfolio aan projecten die gefinancierd moeten worden. Op dit moment is windenergie groot. We sluiten ook andere duurzame energiebronnen aan, maar voornamelijk offshore-windenergieprojecten in Nederland en Duitsland hebben veel geld nodig om te verwezenlijken.”

De green bonds ter waarde van € 1 mrd zijn in twee tranches uitgegeven met een looptijd van tien en twintig jaar en een rentewaarde van 1,000 procent en 1,875 procent. Met de opbrengsten van de groene obligaties gaat de netbeheerder vier Duitse offshore-windenergieprojecten financieren. Ook wordt het geld gebruikt om offshore-windenergieprojecten in Nederland mogelijk te maken.

Goed beoordeeld

Voor deze groene obligaties is Tennet door kredietbeoordelaar Moody’s geëvalueerd volgens de onlangs gelanceerde Green Bonds Assessment (GBA)-methodologie. Hierin worden de groene obligaties van verschillende instellingen beoordeeld op onder andere beheer, verdeling van de opbrengsten en rapportage over het milieuaspect van de projecten.

De kredietbeoordelaar heeft de green bonds van Tennet de hoogste score van de GBA toegekend. Moody’s prijst Tennet voor het gebruik van geformaliseerde procedures om de opbrengsten van de obligaties bij te houden en toe te wijzen aan de projecten. Volgens de senior manager Treasury draagt deze hoge duurzaamheidsscore bij aan de positieve reacties die Tennet van beleggers ontving.

Dicker: “In de bondmarkt zie je dat beleggers steeds meer focussen op duurzame beleggingen. In Frankrijk heb je bijvoorbeeld een regeling dat bedrijven bij green bonds moeten aantonen hoeveel CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door hun portfolio. Dus je ziet wel dat beleggers steeds meer focussen op groene beleggingen en kijken wat voor invloed dat heeft voor het verduurzamen van de wereld.”

Foto: Chris Alban Hansen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)