18-06-2016 09:30 | Door: Fitria Jelyta

In het afgelopen vijf jaar zijn investeringen in infrastructuur voor hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden aanzienlijk gestegen.

Dat blijkt uit de Private Participation in Infrastructure Database van de Wereldbank. Met name investeringen in zonne-energie is met 72 procent toegenomen ten opzichte van het gemiddelde van het afgelopen vijf jaar. De toename in investeringen in duurzame energie zijn voornamelijk te danken aan projecten in Afrika, Europa en Centraal-Azië.

“De data laat zien dat investeringen in opkomende economieën in een rap tempo naar $ 99,9 mrd steeg, dit staat gelijk aan een groei van 92 procent op jaarbasis”, zegt Clive Harris, practice manager Public-Private Partnerships van de World Bank Group.

Grotere acceptatie

De totale investeringen die in 2015 wereldwijd zijn gedaan in duurzame infrastructuur voor ontwikkelingslanden bedragen $ 111,6 mrd. Daarvan ging 63 procent naar de financiering van hernieuwbare energie. Dat betekent dat de toepassing van hydro-, wind-, en geothermische energie in grote mate wordt geaccepteerd, stelt de Wereldbank.

Van de 300 projecten in onder meer Afrika en Centraal-Azië was 205 gericht op hernieuwbare energie. 55 van de totale projecten hadden als doel duurzaam transport en 40 projecten waren gericht op water- en rioolinfrastructuur. De Wereldbank stelt dat ook de omvang van de projecten in het afgelopen vier jaar is gestegen.

Duurzame infrastructuur in Azië

Eerder heeft de Wereldbank een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) om duurzame infrastructuur in Azië te realiseren. Tijdens de samenwerking verwacht de AIIB de komende jaren $ 1,2 mrd toe te kennen aan verschillende projecten die duurzame infrastructuur, energie- en watervoorzieningen en transport in voornamelijk Centraal-Azië, Zuid-Azië en Oost-Azië mogelijk maken. 

Bron: Wereldbank | Foto: hiroo yamagata, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)