20-06-2016 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuw investeringsfonds ter waarde van € 22 mln moet onder meer start-ups en spin-offbedrijven van universiteiten helpen bij het ontwikkelen en vermarkten van innovatieve producten.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD). In het investeringsfonds Uniq hebben ontwikkelingsmaatschappij Innovationquarter, de universiteiten van Leiden en Delft en het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) de krachten gebundeld. Doel is om het financieringsgat te dichten waar startende ondernemingen tegenaan lopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologie.

€ 22 mln

Volgens het FD is dit de eerste keer dat universiteiten de financieringsmiddelen voor start-ups bundelen. Ook mkb-bedrijven die nieuwe activiteiten willen starten in een aparte onderneming kunnen gebruikmaken van het investeringsfonds.

De partijen hebben twee jaar samengewerkt aan de oprichting van het fonds. Naast de universiteiten, heeft ook de Rijksoverheid in het fonds geïnvesteerd en daarmee € 8 mln afkomstig uit Brussel aangevuld tot € 11 mln.

De universiteiten en het Erasmus MC hebben elk € 2 mln ingelegd. Voor de resterende € 5 mln zijn de provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden verantwoordelijk. Het fonds is door Neelie Kroes, ambassadeur voor Startup Delta, gelanceerd.

Innovatieve conveuse

In 2014 investeerde Innovationquarter in de Leidse start-up Babybloom Healthcare. Dit spin-offbedrijf van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) heeft ’s werelds eerste couveuse ontwikkeld, waarmee een moeder in bed haar kind op schoot kan nemen. Tegelijkertijd beschermt de couveuse het kind tegen schadelijke prikkels.

De financiering van de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij maakte het voor Babybloom Healthcare mogelijk om de productie van de couveuses op te schalen en om de internationale verkoop- en distributie in te richten. Naast investeringen in de innovatieve zorgstart-ups, stelt Innovationquarter kapitaal beschikbaar voor onder andere slimme toepassingen in de industriële sector en 3D-printen in de maritieme sector. 

Bron: Het Financieele Dagblad, Innovationquarter | Foto: Images of Money, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)