22-06-2016 16:21 | Door: Fitria Jelyta

De globale markt voor investeringen bedoeld voor duurzame en sociale ondernemingen is in de afgelopen jaren gestegen.

Dat stelt het Global Impact Investing Network (GIIN) in de zesde editie van de Annual Impact Investor Survey. Volgens het netwerk is er in 2015 $ 15,2 mrd aan impactinvesteringen uitgegeven door 157 respondenten van de survey. Wereldwijd zijn er 7.551 duurzame investeringen gedaan. De deelnemers aan het onderzoek bestaan voor een groot deel uit impactinvesteerders uit verschillende werelddelen.

In 2016 willen de deelnemende instellingen tot 16 procent meer uitgeven aan impactinvesteringen ten opzichte van 2015. Dit leidt ertoe dat de totale hoeveelheid impactinvesteringen vanuit verschillende organisaties in Noord-Amerika, Europa en opkomende economieën tot $ 17,7 mrd zal stijgen. De impactinvesteerders zijn voornamelijk actief in de sectoren van voeding en landbouw, zorg, vastgoed, energie, onderwijs, microfinanciering en andere financiële diensten.

Belangrijke rol voor duurzaamheid

Investeerders actief in de sector van voeding en landbouw, energie en zorg hebben volgens het GIIN-rapport de grootste plannen om meer te investeren in duurzame projecten. Bij de uitvoering van deze investeringen zeggen de deelnemende organisaties meer maatregelen te nemen om zoveel mogelijk sociale winst en milieurendement te behalen.

Hiervoor kijken de organisaties naar de duurzaamheidsambities van de partijen waarin ze investeren, maar ook naar hoe actief die al zijn op het gebied van duurzaamheid en milieubehoud.

Communicatiekloof

Uit eerder onderzoek van MIT Sloan Management Review (MIT SMR) en The Boston Consulting Group (BCG) blijkt dat investeringsbedrijven en beursgenoteerde ondernemingen duurzaamheid als belangrijke factor zien in hun overwegingen om te investeren. Er is volgens MIT SMR echter sprake van een communicatiekloof, omdat investeerders duurzaamheid belangrijker blijken te vinden dan de beursgenoteerde ondernemingen.

Hierdoor adviseren BCG en MIT SMR bestuursleden in beursgenoteerde ondernemingen om meer aandacht te besteden aan duurzaamheid in de praktijk. Daarnaast zouden de bedrijven in plaats van duurzaamheidsranglijsten, de daadwerkelijke prestaties op het gebied van duurzaamheid kunnen belichten in de communicatie met investeerders. 

Bron: Global Impact Investing Network (GIIN) | Foto: StateofIsrael, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)