23-06-2016 18:35 | Door: Fitria Jelyta

Om de klimaatafspraken van de COP21 in Parijs na te komen, is er jaarlijks 2 procent van het bruto nationaal product (bnp) nodig aan investeringen.

Dat blijkt uit de studie ‘Investment challenges of a transition to a low-carbon economy in Europe’ dat CE Delft uitvoerde in opdracht van de European Climate Foundation. Volgens CE Delft voldoen de huidige producten, machines en productiewijze niet aan de vereisten voor een koolstofarme economie. Daarom zal dit gepaard gaan met enorme des-investeringen en versnelde afschrijvingen in de fossiele economie.

In het onderzoek zet CE Delft vier manieren uiteen om de nodige investeringen voor een koolstofvrije economie mogelijk te maken.

Investeringen in de CO2-arme economie zal leiden tot economische groei

Verhoogde CO2-prijs en koolstof-BTW

Om de transitie naar een koolstofarme economie te bevorderen, stelt het onderzoeks- en adviesorganisatie voor om de nodige CO2-prijs van € 40 verder te laten stijgen naar € 100. Dit leidt tot een verschuiving van de vraag naar producten en diensten, waardoor bestaande investeringen in bijvoorbeeld fossiele infrastructuur sneller worden afgeschreven. Daarnaast worden investeringen in technieken als carbon capture and storage (CCS) rendabel.

De concurrentie op de Europese markt zou eerlijker kunnen verlopen, wanneer er een systeem van bruto toegevoegde koolstofbelasting wordt ingevoerd op producten en diensten, zowel binnen als buiten de EU. Het concurrentieverschil tussen de bedrijven binnen en buiten de EU wordt dan gelijk getrokken. Volgens CE Delft kan de koolstofbelasting werken als de huidige BTW.

Des-investeren en concurrentiepositie versterken

De huidige investeringen in fossiele industrieën moeten hun winstgevendheid verliezen. Alleen dan zullen de benodigde investeringen voor een CO2-arme economie plaatsvinden, stelt CE Delft. Een snel stijgende koolstofprijs die in alle producten en diensten is verwerkt, zou hieraan kunnen bijdragen. Ook kunnen herstructureringsplannen uitkomst bieden voor gebieden die nu nog afhankelijk zijn van de fossiele industrie.

CE Delft verwacht dat de investeringen in een CO2-arme economie zal leiden tot economische groei. Hierdoor wordt er meer geld beschikbaar gesteld voor hernieuwbare energie. Daarnaast kan de koolstofbelasting op producten buiten de EU de groene concurrentiepositie van Europa versterken. 

Bron: CE Delft | Foto: Shever, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)