16-02-2012 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Er lijkt in ons land geen gebrek aan. Toch is waterland Nederland een grote importeur van zoet water. Ons land importeert elk jaar evenveel water als er gemiddeld door de Rijn stroomt.

Dat blijkt uit onderzoek naar ‘virtueel water’ van Arjen Hoekstra en Mesfin Mekonnen van de Universiteit Twente.

Economen gebruiken de term ‘virtueel water’ voor water dat gebruikt wordt bij het maken van een product dat bestemd is voor het buitenland. Het produceren van een ton tarwe kost bijvoorbeeld gemiddeld 1.300 m3 water. Bij het verschepen van tarwe naar het buitenland ontstaat daarmee ook een virtuele stroom van water naar het buitenland.

Afhankelijkheid

Uit de analyse van Hoekstra en Mekonnen blijkt dat vooral droge landen het meest afhankelijk zijn van buitenlandse zoetwaterbronnen. Zo is woestijneilandje Malta voor 92 procent afhankelijk van buitenlands water. Andere afhankelijke landen zijn Koeweit (90 procent), Jordanië (86 procent) en Israël (82 procent).

Grote importeurs van water in absolute zin zijn de Verenigde Staten (234 Gm3 per jaar, oftewel 234 miljard kubieke meter per jaar), Japan (127 Gm3 per jaar) en Duitsland (125 Gm3 per jaar). De VS is ook de grootste exporteur van water, met 314 Gm3 per jaar.

Rijn

Opmerkelijk is dat waterland Nederland een negende plaats bezet met 71 Gm3 per jaar en daarmee een grote waterimporteur is. Op basis van getallen van Rijkswaterstaat heeft DuurzaamBedrijfsleven.nl berekend dat Nederland ongeveer evenveel water importeert als er gemiddeld in een jaar door de Rijn bij Lobith stroomt.

De onderzoekers van de Universiteit Twente observeren dat landen als Nederland echter niet noodgedwongen grote hoeveelheden water importeren. Er is genoeg ruimte tot het uitbreiden van de eigen landbouwproductie om zo de buitenlandse afhankelijkheid van water te verminderen. Een onverwachte waterschaarste in het buitenland kan echter tijdelijke problemen opwerpen.

Watervoetafdruk

De watervoetafdruk van een gemiddeld mens, oftewel het totale volume aan zoetwater dat nodig was bij de goederen en diensten die iemand heeft geconsumeerd, is 1.385 m3 per jaar. Dat varieert sterk per land. In de VS gebruikte de gemiddelde consument 2.842 m3 per jaar, in India is dat 1.071 m3 per jaar. Ondanks het feit dat Nederland een grote importeur van zoet water is, is de watervoetafdruk gemiddeld.

De landbouwsector is goed voor bijna 92 procent van de jaarlijkse, globale zoetwaterconsumptie.

Bron en foto: PNAS