29-06-2016 18:06 | Door: Fitria Jelyta

De uitgifte van groene obligaties, een financieringsvorm die organisaties hanteren om duurzame projecten te realiseren, neemt naar verwachting toe. Toch is er nog veel te doen om de duurzame economie aan te jagen.

Dat vindt Eef Spronck, sectormanager finance van MVO Nederland. In een uitzending van DuurzaamBV Radio vertelt Spronck over de gesprekken die we moeten aangaan om de duurzame economie een boost te geven. Volgens de sectormanager ligt de nadruk in de besluitvorming van zowel investeren als krediet verstrekken nog te veel op het financiële rendement.

Duurzaamheid doorslaggevend in de besluitvorming

“Er wordt veel over verantwoord en duurzaam ondernemen gesproken”, zegt ze. “Maar de uitdaging is om dit in de core business van financiële partijen verankerd te krijgen. Als je met een duurzame business case komt, dan spelen criteria als CO2-reductie, het gebruik van hernieuwbare energie of het creëren van werkgelegenheid nog geen grote rol. Dit geldt voor zowel investeren als krediet verstrekken, dus daar is nog een stap te zetten.”

Om het sociale en ecologische rendement een doorslaggevende betekenis te geven in de besluitvorming van bijvoorbeeld investeringen, moet er een discussie worden gestart over het herdefiniëren van waarde, vindt Spronck. Door de focus te leggen op sociaal en ecologisch rendement, wordt er volgens de sectormanager meer waarde gecreëerd op de lange termijn.  

Spronck: “Het tweede gesprek moet gaan over risico. Als je ziet dat banken klimaatverandering als een risico benoemen, dan betekent dat dat er ook gevolgen zijn voor de financiering die zij verstrekken aan ondernemers die niet bijdragen aan het voorkomen van de klimaatverandering.”

De koplopers

De sectormanager is echter positief over de ontwikkelingen die de financiële sector in Nederland doormaakt. Als voorbeeld noemt ze ABN Amro als koploper in financieringsmogelijkheden voor duurzaam vastgoed. Zo heeft de bank onlangs de zogeheten Euro green bond uitgegeven ter waarde van € 500 mln, om duurzaam vastgoed te financieren.

Daarnaast ziet Spronck de ASN Bank als koploper in de transitie naar een duurzame economie. In 2015 was de bank verantwoordelijk voor ruim € 300 mln duurzame financieringen en beleggingen, waaronder green bonds en social bonds van FMO, EIB en de BNG Bank. 

Foto: Mario Antonio Pena Zapatería, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)