30-06-2016 14:38 | Door: Fitria Jelyta

In 2015 hebben Chinese banken tot $ 1,22 biljoen geïnvesteerd in duurzame projecten. Daarmee behaalden zij een totale CO2-reductie van 550 miljoen ton.

Dat schrijft de website China Daily Asia op basis van een verslag dat de vereniging China Banking Association (CBA) heeft gepubliceerd. De financiële instellingen die lid zijn van de vereniging hebben onder meer geïnvesteerd in zonne- en windenergieprojecten, duurzaam vervoer, en milieubehoud.

De investeringen hebben geleid tot de volgende resultaten:

  • Een besparing van 756 miljoen ton op het totale waterverbruik.
  • Een vermindering van 3,55 miljoen ton in de totale vraag naar chemische zuurstof.
  • Een totale CO2-reductie van 550 miljoen ton.
  • De zwaveldioxide-uitstoot in totaal met 4,85 miljoen ton verminderd.
  • De totale stikstofoxide-uitstoot met 2,27 miljoen ton verminderd.
  • De totale uitstoot van ammoniakstikstof met 384.300 ton verminderd.

Strengere regels

Aan het eind van 2015 hebben de banken in totaal 23.100 projecten ondersteund op het gebied van hernieuwbare energie en milieubehoud. Zo hebben de China Merchants Bank en China Cinda Asset Management een gezamenlijk fonds opgericht om een zonnepark te realiseren dat jaarlijks 350 miljoen kilowattuur aan duurzame energie moet opleveren.

Daarnaast hebben de Chinese banken, die deel uitmaken van de CBA, zich strenger opgesteld ten opzichte van organisaties die financiering gebruiken ten behoeve van energie-intensieve of milieuvervuilende activiteiten.

Green bonds

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s heeft China in het eerste kwartaal van 2016 tot $ 7,9 mrd aan green bonds uitgegeven en daarmee de Verenigde Staten achter zich gelaten. Wereldwijd is er in het eerste kwartaal van dit jaar een totaal van $ 16,9 mrd aan groene obligaties uitgegeven, stelt Moody’s.

Er zijn echter vraagtekens gezet bij de uitgifte van de Chinese green bonds, schrijft Bloomberg. Investeerders hebben vragen over de methodes die zijn gebruikt om de obligaties te beoordelen op duurzaamheid. Zo bleek dat Chinese instellingen die green bonds uitgaven, alsnog investeerden in steenkoolcentrales.

Volgens Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) zijn de Chinese green bonds voornamelijk in de binnenlandse markt uitgegeven. Hierdoor hanteren de uitgevers van de obligaties regels die door Chinese overheden zijn vastgesteld. Wanneer de obligaties in buitenlandse markten worden uitgegeven, moeten de Chinese green bonds voldoen aan internationale afspraken, stelt S&P. 

Bron: China Daily Asia, CBA, Bloomberg | Foto: Miltos Gikas, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)