09-08-2013 09:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Investeerders zien klimaatverandering als een ‘materieel risico’, en passen hun investeringsbeleid daarop aan, stelt een nieuw rapport.

Steeds vaker nemen investeerders de consequenties van klimaatverandering mee in hun investeringsbeslissingen. Dat blijkt uit een rapport van de Institutional Group on Climate Change onder ruim 80 investeerders die bij elkaar meer dan $14.000 mrd beheren.

Bijna 100 procent van de ondervraagden voert inmiddels risicoanalyses over klimaatverandering uit in hun portfolio’s. Opvallend is dat dit niet alleen op portfolioniveau plaatsvindt, maar ook voor specifieke investeringen.

De druk om meer aandacht te besteden aan klimaatverandering en duurzaamheid lijkt meer van de investeerders dan de vermogensbeheerders te komen. Een toenemend aantal vermogenden (63 procent) zegt dat ze in de gaten houden hoe hun vermogensbeheerders klimaatverandering meenemen in hun investeringsproces. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar.

“Ondanks de economische uitdagingen is klimaatverandering stevig verankerd als een materieel risico voor investeerders, en hun beoordeling van klimaatrisico is investeringsbeslissingen aan het veranderen,” zei Stephanie Pfeifer, CEO van de European Institutional Investors Group on Climate Change. “Desalniettemin hebben investeerders nog steeds met veel uitdagingen te maken, niet op de laatste plaats de doorlopende onzekerheid in overheidsbeleid die het moeilijk blijft maken om op klimaatrisico op de lange termijn inzichtelijk te maken.”

 Foto: MeetingLife via Flickr.com