04-07-2016 10:25 | Door: Fitria Jelyta

Het Green Climate Fund (GCF) heeft de financiering van duurzame projecten in 2016 ter waarde van $ 256,6 mln goedgekeurd.

Tijdens de dertiende vergadering (B.13) heeft het bestuursorgaan van het klimaatfonds van de Verenigde Naties (VN) negen projectvoorstellen goedgekeurd, die zijn bedoeld om de klimaatverandering tegen te gaan. Het GCF heeft financiering toegekend aan onder meer energie-efficiëntie in El Salvador en energiezuinige renovaties in Armenië.

Daarnaast zijn de projecten gericht op de ontwikkeling en toepassing van maatregelen die de gevolgen van klimaatverandering tegengaan in landen als Vietnam, Sri Lanka, Gambia en Oezbekistan.

Meer projectvoorstellen

“De resultaten van de dertiende vergadering laten zien dat GCF klaar is om meer projectvoorstellen goed te keuren. We willen dat landen en geaccrediteerde entiteiten hierop reageren door meer ambitieuze en duurzame projecten aan ons voor te stellen”, zegt Zaheer Fakir, Co-chair van het GCF, in een persbericht. Het klimaatfonds heeft zich tot doel gesteld om in 2016 $ 2,5 mrd aan duurzame projecten te financieren.

Naast de negen goedgekeurde projectvoorstellen, heeft het klimaatfonds $ 200 mln toegekend aan een pilotproject dat bedoeld is om besluitvorming voor de financiering van klimaatadaptatie in verschillende landen te vergemakkelijken.

Geld storten

In 2014 stortte Nederland € 100 mln in het klimaatfonds van de VN. Het fonds ondersteunt ontwikkelingslanden bij het opzetten van duurzame projecten. Het GCF is opgericht tijdens de klimaattop in Kopenhagen in 2009. Het is de bedoeling dat het GCF wordt gevuld met bijdragen van overheden en het bedrijfsleven. Vanaf 2020 moet er zo’n $ 100 mrd in het fonds zitten.

Ook Duitsland stortte in 2014 geld in het fonds. De Duitse inleg bedroeg $ 1 mrd (€ 750 mln). 

Bron: GCF | Foto: Stefan Krasowski, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)