12-07-2016 18:50 | Door: Fitria Jelyta

In het eerste halfjaar van 2016 is er wereldwijd voor in totaal $ 35 mrd aan green bonds uitgegeven. De groene obligaties zijn bedoeld om duurzame projecten te financieren.

Dat stelt het Climate Bonds Initiative (CBI). Als het begin van juli wordt meegerekend, dan is er in totaal $ 38,43 mrd aan green bonds uitgegeven over de hele wereld.

De $ 3 mrd aan groene obligaties die in het begin van juli erbij is gekomen, werd uitgegeven door Bank of China (BOC). Volgens de bank is dit de grootste internationale uitgifte ooit van een green bond, die is bedoeld om milieuproblemen aan te pakken door de financiering van duurzame projecten.

Over heel 2015 was de totale uitgifte van green bonds $ 41,8 mrd, stelt het CBI. De organisatie verwacht dat de groene obligatiemarkt in 2016 tot $ 100 mrd zal stijgen. Naast de groene obligaties van instellingen als de Wereldbank, de International Finance Corporation, de European Bank for Reconstruction and Development en de Europese Investeringsbank, hebben ook grote partijen als Apple groene obligaties uitgegeven om duurzame projecten te financieren. Het techconcern heeft voor een bedrag van $ 1,5 mrd aan green bonds uitgegeven.

In Nederland heeft hoogspanningsnetbeheerder Tennet voor de tweede keer green bonds uitgegeven in twee tranches van elk € 500 mln. Het concern gaat hiermee offshore-windprojecten financieren in Nederland en Duitsland.

China en India

Ook de Indiase Axis Bank haalde $ 500 mln binnen nadat het concern naar eigen zeggen de eerste Indiase green bond van deze grootte heeft uitgegeven. De bank wil met de opbrengsten investeren in projecten op het gebied van duurzame energie en transport.

In het onlangs gepubliceerde rapport Bonds and Climate Change: The State of the Market in 2016 stelt het CBI dat China aan kop loopt met de uitgifte van in totaal $ 246 mrd aan green bonds die vanaf 2005 tot 2016 zijn uitgegeven. De Verenigde Staten veroverde de tweede plek met een totale uitgifte van $ 136 mrd. Deze conclusie werd bevestigd door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s, die stelde dat China in het eerste kwartaal van 2016 een totaal van $ 16,9 mrd aan green bonds heeft uitgegeven. 

Bron: Climate Bonds Initiative, Cleantechnica | Foto: Paisley Scotland, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)