13-07-2016 12:15 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandsche Bank (DNB) eiste eerder dat vanaf 2007 70 procent van het gebruikte katoen voor het maken van bankbiljetten duurzaam moet zijn. In 2019 moet dit percentage naar 100 procent stijgen door onder meer gebruik te maken van katoenresten.

Dat schrijft DNB Magazine. Om jaarlijks 6 miljard nieuwe biljetten te produceren, kopen drukkerijen zogeheten katoenkammelingen in. Dit zijn korte vezels die overblijven bij het spinnen van katoen tot garen voor de textielindustrie. Volgens DNB maakt katoen een biljet beter bestand tegen slijtage. Naast het gebruik van katoenresten, moet een deel van de bankbiljetten wordt gemaakt van duurzaam katoen, stelt de bank.

Fairtrade katoen

DNB eiste eerder dat vanaf 2007 70 procent van het gebruikte katoen voor de productie van de biljetten biologisch is of Fairtrade wordt gecertificeerd. Dit keurmerk garandeert een eerlijk loon voor katoenproducenten. Ruim 30 procent van de bankbiljetten die DNB zelf produceert bestaat uit Fairtrade-katoen.

Fairtrade betekent echter niet dat het katoen biologisch is, maar wel dat er rekening wordt gehouden met milieubehoud bij de productie van het katoen. Ook is een aantal bestrijdingsmiddelen niet toegestaan voor gebruik. Bij biologisch geteelde katoen gebruiken de producenten geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Voor het gebruik van meer duurzame katoen voor de productie van bankbiljetten, ondersteunt DNB samen met de Rabobank en Solidaridad een Procotton-programma. Dit programma streeft naar het verbouwen van meer soorten duurzame katoen. Op die manier komt er meer duurzame katoen op de markt, zo ook voor de productie van de bankbiljetten.

Waterbesparing

Om in 2019 100 procent gebruik te maken van duurzaam katoen voor het maken van bankbiljetten, wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van katoenlinters. Dat zijn vezels die op de katoenzaadjes achterblijven, nadat de langere vezels voor de textielindustrie zijn geplukt.

“DNB onderzoekt ook de mogelijkheid voor een derde keurmerk, naast biologisch en Fairtrade”, zegt DNB-beleidsmedewerker Marcel van der Woude tegen DNB Magazine. Volgens de bank werken giganten als Ikea en H&M met een eigen keurmerk dat streeft naar waterbesparing en verminderd gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. 

Bron: DNB | Foto: Images Money, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)