14-07-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Dit jaar hebben Nederlandse instellingen al ruim € 3 mrd aan green bonds uitgegeven. De opbrengsten van de groene schuldpapieren gingen voor het grootste deel naar de financiering van hernieuwbare energie.

Dat blijkt uit een lijst met de wereldwijde uitgifte van green bonds die de website Environmental Finance opstelde over het tweede kwartaal van 2016. Volgens berekeningen van het Climate Bonds Initiative zijn er tot nu toe in totaal $ 38,43 mrd (€ 34,77) aan groene obligaties over de hele wereld uitgegeven. Ruim € 3 mrd ($ 3,4 mrd) van de green bonds werd uitgegeven door Nederlandse organisaties.

De opbrengsten van de green bonds die de Nederlandse organisaties gezamenlijk in het tweede kwartaal van 2016 uitgaven, gaan voor bijna 50 procent naar hernieuwbare energie. Ruim 25 procent van de opbrengsten werd ingezet om energie-efficiëntie te financieren. Daarnaast werd 16 procent van de opbrengsten gebruikt voor energiezuinig vastgoed en 9 procent voor het financieren van duurzaam landgebruik.

€ 1,5 mrd voor windenergie

Meer financiering voor schone energie

Zo gaf Tennet in juni van dit jaar € 1 mrd aan green bonds uit in twee tranches van elk € 500 mln. De hoogspanningsnetbeheerder gaat met de opbrengsten van de groene obligaties offshore-windprojecten financieren in Duitsland en in Nederland. In mei gaf Tennet een ‘groen’ schuldbewijs uit van € 500 mln om drie Duitse offshore-windenergieprojecten te financieren.

Energiezuinig vastgoed

Netbeheerder Alliander gaf dit jaar € 300 mln aan groene obligaties uit voor het financieren van energie-efficiëntie. Ook gaf hypotheekbedrijf Obvion groene obligaties uit. Zo haalde de dochteronderneming van Rabobank € 500 mln op om hypotheken te herfinancieren voor energiezuinige huizen met het energielabel A of B.

Met de zogeheten Euro green bond ter waarde van € 500 mln, gaat ABN Amro hypotheken van zeer recent gebouwde zeer energiezuinige woningen, leningen voor zonnepanelen en energieverbeteringsmaatregelen op bestaande woningen en duurzaam ontwikkeld commercieel vastgoed financieren.  

Duurzame zuivelproducten

Om zijn ecologische voetafdruk wereldwijd te verkleinen, heeft ook FrieslandCampina een groen schuldbewijs uitgegeven. De transactie van € 300 mln bestaat uit vier tranches met vaste rentetarieven. Volgens het zuivelconcern leveren de opbrengsten van het groene schuldbewijs direct een bijdrage aan zijn duurzaamheids- en MVO-programma's.

FrieslandCampina streeft onder meer naar betere voeding voor de wereld en een goed leven voor zijn boeren. Daarnaast richt het bedrijf zich op een vermindering van het energie- en watergebruik bij de productie van zuivelproducten. 

Beluister hieronder de podcast van Klaas Springer, director corporate treasury van FrieslandCampina, die in een uitzending van DuurzaamBV Radio vertelt over het groene schuldbewijs.

Download hier de Infographic 

Bron: Environmental Finance, Climate Bonds Initiative | Infographic: Robin de Boer