19-07-2016 15:05 | Door: Fitria Jelyta

Volgens de Bank of England is er wereldwijd tussen de $ 5.000 mrd en $ 7.000 mrd nodig om in de komende vijftien tot twintig jaar groene infrastructuur mogelijk te maken. Zo kan klimaatverandering worden tegengegaan. 

Dat schrijft de website Edie. Tijdens een event in de Canadese Torronto zei Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, dat slechts een derde van de duizend grootste ondernemingen in de wereld een actief beleid hanteren tegen klimaatverandering.

“Op basis van de hoeveelheid schone energie-infrastructuur of lagere-CO2-energie-infrastructuur en schonere watervoorzieningen die in de komende vijftien tot twintig jaar wereldwijd wordt aangelegd, is er tussen de $ 5.000 mrd en $ 7.000 mrd aan financiering nodig”, zegt de gouverneur tijdens het event. “De vraag is hoeveel van het benodigde geld door de kapitaalmarkt wordt gefinancierd.”

Kansen voor groei

Carney ziet kansen voor groei van de groene obligatiemarkt. Zo verwacht de Bank of England dat China jaarlijks $ 500 mrd aan green bonds zal uitgeven. Volgens de gouverneur houdt de Bank of England gesprekken met People’s Bank of China (BOC) om een groene obligatiemarkt op te zetten, die grotere projecten op het gebied van duurzaamheid en groene infrastructuur moet financieren.

Eerder deze maand gaf BOC $ 3,03 mrd aan groene obligaties uit. Volgens de bank is dit de grootste internationale uitgifte ooit van een green bond die is bedoeld om milieuproblemen aan te pakken door de financiering van duurzame projecten. Zo gaat BOC onder andere de productie en transmissie van hernieuwbare energie financieren, maar ook nieuwe infrastructuur voor schoon transport en duurzame mobiliteit.

8.000 energie-efficiënte woningen

In het begin van dit jaar heeft het Britse energiebedrijf Welink een contract ondertekend met het Chinese bouwbedrijf China National Building Materials (CNBM) om achtduizend energie-efficiënte woningen in Groot-Brittannië te realiseren. Hiermee is een investering van € 1,3 mrd gemoeid. 

CNBM maakt onder meer gebruik van geprefabriceerde bouwonderdelen, waardoor het consortium de woningen CO2-neutraal en met zo min mogelijk bouwafval kan ontwikkelen. De duurzame woningen krijgen zonnepanelen op het dak en worden voorzien van energieopslaginstallaties van de Britse zonne-energieleverancier British Solar Renewables (BSR). 

Bron: Edie | Foto: Bank of England by Martin Perttitt via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)