20-07-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Vastgoedinvesteerder Link Real Estate Investment Trust (REIT) haalt $ 500 mln binnen voor duurzaam vastgoed in Hongkong. Het concern heeft naar eigen zeggen de eerste green bond in de Chinese regio uitgegeven.

Dat schrijft de website Nikkei Asian Review. De obligatie heeft een looptijd van tien jaar en een couponwaarde van 2,875 procent. De green bonds werden bijna vier keer overschreven door met name Aziatische investeerders. De opbrengsten van de groene obligaties gaan onder meer naar het vastgoedproject Kowloon East Office in Hongkong.

Het kantoor- en winkelpand in het Hongkongse zakendistrict wordt duurzaam ontwikkeld door gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen. Daarnaast starten verschillende partijen een pilotproject waarin Internet of Things-toepassingen het energieverbruik van het pand moeten beperken. Naar verwachting wordt het gebouw in 2020 opgeleverd.

Prominent in duurzaamheid

Naast de financiering van de Kowloon East Office, zegt Link REIT de opbrengsten van de green bonds ook te gebruiken om duurzame renovatieprojecten te financieren. Om deze projecten met de groene obligaties te financieren, moeten ze echter voldoen aan de eisen van duurzame keurmerken. Dat zegt Hubert Chak, finance directeur Asset Management van Link, tegen Nikkei Asian Review.

Volgens Chak gaat de vastgoedinvesteerder duurzaamheid een prominente plek geven in de kerntaken van het concern.

Meer Hongkongse green bonds

In juni van dit jaar publiceerde de Hongkongse staatsorganisatie Financial Services Development Council (FSDC) een rapport met adviezen om in Hongkong een CO2-arme economie te bevorderen door meer groene obligaties uit te geven. Zo moeten de green bonds projecten op het gebied van schone energie, luchtkwaliteit, groene gebouwen, duurzame mobiliteit en infrastructuur financieren.

Om de uitgifte van groene obligaties in Hongkong te laten stijgen, stelt de FSDC onder andere voor dat de overheid en de publieke sector een benchmark moet samenstellen dat de kwaliteit van de green bonds bewaakt. Een nog te ontwikkelen certificeringssysteem moet daarnaast de projecten en bedrijfsvoering van de uitgevende instellingen beoordelen. 

Bron: Nikkei Asian Review, Link REIT | Foto: Studio Incendo via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)