20-07-2016 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Ontwikkelingslanden als Kenya, Bangladesh en Jordanië boeken vooruitgang op het gebied van financiering van duurzame projecten. Green bonds en fintech zijn in opkomst.

Dat blijkt uit het rapport Green Finance for Developing Countries, Needs, Concerns and Innovations dat het milieuprogramma van de Verenigde Naties (VN) onlangs publiceerde. Volgens Erik Solheim, executive director van het VN-milieuprogramma, zijn er verschillende voorbeelden te benoemen waarin ontwikkelingslanden leiderschap tonen in het financieren van duurzaamheid.

“Dit is zeer positief, omdat particuliere investeerders een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de doelen die in het klimaatakkoord zijn vastgesteld”, zegt hij. De SDG’s van de VN bestaan uit zeventien doelen, waaronder het wereldwijd bestrijden van armoede en duurzame water- en energievoorziening.

Meer toegang tot duurzame financiering

In het rapport heeft de VN data vergeleken van dertien landen in Afrika, Azië en Centraal Amerika. Uit het rapport blijkt dat fintech, het gebruik van technologie om financiële diensten efficiënter te maken, een opkomst maakt in Kenya. Zo zouden verschillende fintech-bedrijven mobiel bankieren aan huishoudens bieden om gebruik te kunnen maken van hernieuwbare energie.

In Bangladesh biedt de centrale bank groene leningen aan duurzame bedrijven en verzekering tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook in Jordanië wordt financiering verschaft aan duurzame mkb’ers. Daarnaast wil de overheid in Jordanië vrouwelijke ondernemers meer toegang verlenen tot financiering.

Wereldwijd relevant

Het VN-milieuprogramma stelt in het rapport ook gegevens beschikbaar van Colombia, Egypte, Honduras, Mauritius, Mongolië, Marokko, Nigeria, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. Volgens de onderzoekers is financiering van milieuvriendelijke projecten wereldwijd relevant aan het worden. De ontwikkelingen op het gebied van groene financiering zijn echter afhankelijk van de situaties en prioriteiten van elk land, stelt de VN.

Om de SDG’s te behalen is er volgens de VN jaarlijks $ 5.000 mrd tot $ 7.000 mrd aan financiering nodig. Door te kijken naar de duurzame initiatieven die de verschillende ontwikkelingslanden nemen, concludeert de VN in het rapport dat de juiste stappen zijn gezet. 

Bron: United Nations Evironment Programme | Foto: Falcon Photography via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)