21-07-2016 12:10 | Door: Fitria Jelyta

BrightPensioen belegt het vermogen van zijn deelnemers duurzaam. Het concern is naar eigen zeggen de eerste pensioenaanbieder die kiest voor 100 procent duurzaam beleggen.

De pensioenaanbieder heeft het nieuwe Bright Lifecycle fonds opgericht, dat bestaat uit duurzame aandelen en obligatie indexfondsen (ETF’s) aangevuld met green bonds. BrightPensioen koopt met name groene obligaties die zijn uitgegeven door de Europese Investeringsbank, de Wereldbank en de Nederlandse Waterschapsbank.

Gescreend op duurzaamheid

De opbrengsten van deze obligaties worden besteed aan duurzame projecten, zoals hernieuwbare energie, duurzaam bouwen en projecten ter verbetering van de grondwaterkwaliteit. Daarnaast belegt Bright in bedrijven die deel uitmaken van duurzame indexfondsen. De bedrijven zijn gescreend op basis van specifieke duurzaamheidsrichtlijnen.

Volgens de pensioenaanbieder gaat het om bedrijven die bovengemiddeld scoren op het gebied van sociaal maatschappelijk verantwoordelijkheid en milieubehoud. Zo belegt BrightPensioen onder andere in bedrijven die door het duurzame onderzoeksbureau Eiris zijn gescreend. Eiris gebruikt tien basisprincipes van de UN Global Compact, zoals bescherming van mensenrechten en een milieuvriendelijk beleid.

Persoonlijk pensioenvermogen

Naast duurzaam beleggen, vraagt BrightPensioen een vaste vergoeding aan voor lidmaatschap. Volgens de pensioenbeheerder is het verdienmodel van bestaande pensioenaanbieders niet duurzaam of transparant. Deelnemers moeten bijvoorbeeld meer betalen naarmate het pensioenvermogen groeit.

Daarnaast krijgen deelnemers bij Bright medezeggenschap over het pensioen en streeft de organisatie naar een stelsel waarin deelnemers een persoonlijk pensioenvermogen heeft. 

Bron: BrightPensioen | Foto: Ken Teegardin, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)