25-07-2016 14:45 | Door: Fitria Jelyta

Kames Capital, de Britse vermogensbeheertak van Aegon Asset Managment, heeft in een onderzoek van de Verenigde Naties (VN) de hoogste score gekregen op het gebied van duurzaam beleggen en transparante bedrijfsvoering.

De vermogensbeheerder maakt deel uit van United Nations Principles for Responsible Investment (UNPRI), een initiatief van de VN om duurzaamheidsdata als Environment, Social and Governance (ESG) grootschalig toe te passen in de financiële sector. UNPRI hanteert zes principes die deelnemers aan het initiatief dienen toe te passen. Zo adviseert UNPRI dat financiële instellingen ESG-data streng moeten meewegen in investeringsbeslissingen.  

Kames Capital heeft in 2008 de gedragscode van UNPRI ondertekend. Jaarlijks onderzoekt UNPRI hoe de zes principes voor de toepassing van ESG door de deelnemende instellingen zijn uitgevoerd.

Duurzame obligaties

In het meest recente onderzoek van de UNPRI heeft Kames Capital de hoogste score A+ behaald voor maatschappelijk verantwoorde investeringen. Volgens Kames Capital heeft UNPRI de vermogensbeheerder voor het tweede jaar op een rij met de hoogste score beloond.

“We waren vooral aangemoedigd door de details in het rapport, dat ons hoge scores gaf op het gebied van beursgenoteerde aandelen en bedrijfsobligaties”, zegt Ryan Smith, hoofd van ethical research and corporate governance, bij Kames Capital. “We hebben ook aanzienlijke vooruitgang geboekt in onze scores voor onroerend goed, een gebied waarin wij grote investeringen maken om de beste resultaten te behalen door ESG-data te integreren.”

Meer rendement uit duurzaamheid

Eerder beschreef organisatieadviesbureau McKinsey in een artikel hoe investeerders meer rendement kunnen behalen door duurzaamheid aan de hand van de ESG-data beter te integreren. Zo zouden investeerders samen moeten werken met de bedrijven waarin zij investeren om de eisen in de ESG-methode, en daarmee het milieurendement, blijvend te monitoren.

Volgens McKinsey is er nog een lange weg te gaan voordat ESG volledig wordt geïntegreerd in de financiële sector en niet enkel wordt gezien als bijzaak. Uit onderzoek blijkt echter dat instellingen die ESG en materialiteit integreren beter presteren dan ondernemingen die dit niet doen. 

Bron: UNPRI, Kames Capital, IexProfs | Foto: Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)