26-07-2016 18:50 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s stelt dat de uitgifte van groene obligaties in het eerste half jaar van 2016 met 89 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

In zijn nieuwe onderzoeksrapport stelt Moody’s dat de totale uitgifte van groene obligaties in 2016 naar $ 75 mrd zal stijgen. Aan het begin van dit jaar verwachtte de kredietbeoordelaar dat er in totaal $ 50 mrd aan green bonds wordt uitgegeven in 2016. Deze verwachting is echter overtroffen door de cijfers die de kredietbeoordelaar verzamelde over het tweede kwartaal van 2016.

Zo is er volgens de kredietbeoordelaar in het eerste half jaar van 2016 $ 37,2 mrd aan green bonds uitgegeven. In dezelfde periode van 2015 werd er $ 19,7 mrd aan groene obligaties uitgegeven. Dat is een stijging van 89 procent, stelt Moody’s. Daarnaast is de uitgifte van green bonds in het tweede kwartaal van 2016 gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van hetzelfde jaar.

Uitgifte Nederlandse green bonds

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2016 zijn er in het tweede kwartaal meer verschillende sectoren en landen die de groene obligaties uitgeven. Van de totale uitgifte van $ 37,2 mrd in het eerste half jaar van 2016 waren Chinese instellingen verantwoordelijk voor 46,7 procent. China werd gevolgd door de Verenigde Staten die 39,5 procent van de totale obligaties uitgaf. Ten slotte wijst Moody’s de groei van de groene obligatiemarkt toe aan Nederland, dat met 14,3 procent van de totale green bonds-uitgifte bijdraagt aan de enorme stijging.

Uit een lijst met de wereldwijde uitgifte van green bonds die de website Environmental Finance opstelde over het tweede kwartaal van 2016, blijkt dat Nederlandse instellingen al ruim € 3 mrd aan green bonds uitgaven. De groene obligaties zijn uitgegeven door Tennet, ABN Amro, Obvion, Alliander en FrieslandCampina.

Duurzame energie en schoon transport

In het rapport stelt Moody’s verder dat de opbrengsten van de groene obligaties grotendeels worden uitgegeven aan hernieuwbare energie- en energie-efficiëntieprojecten. Volgens de kredietbeoordelaar gaat 61 procent van de totale opbrengsten naar duurzame energie en energie-efficiëntie. Daarnaast geven bedrijven de opbrengsten uit aan schoon transport.

Eerder stelde het Climate Bonds Initiative (CBI) dat er in het eerste half jaar van 2016 $ 35 mrd aan green bonds is uitgegeven. Als het begin van juli wordt meegerekend, dan is er over de hele wereld in totaal $ 38,43 mrd aan green bonds uitgegeven. De organisatie verwacht dat de groene obligatiemarkt in 2016 tot $ 100 mrd zal stijgen. 

Bron: Moody's | Foto: BlackRockSolar via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)