27-07-2016 12:15 | Door: Fitria Jelyta

Een internationaal netwerk van milieubewegingen heeft een website ontwikkeld die laat zien welke fondsen, bedrijven en merken door beleggingen betrokken zijn bij ontbossing door de palmolie-industrie.

Dat schrijft de website Edie. De zogeheten Deforestation Free Funds-database is ontwikkeld door het internationale netwerk van milieuorganisaties Friends of the Earth en As You Sow. Doel is om investeerders inzicht te geven over de fondsen en bedrijven waarin zij investeren en of deze instellingen hun geld beleggen in de palmolie-industrie.

In deze industrie gaat in bepaalde gevallen bos verloren ter behoeve van de ontwikkeling van palmolieplantages.

“Deze webtool stelt beleggers in staat om precies te weten wat ze bezitten, zodat zij fondsbeheerders onder druk kunnen zetten om een duurzaam beleid door te voeren en andere investeringsopties te vinden die een milieuvriendelijke toekomst ondersteunen”, zegt Andrew Behar, chief executive van As You Sow, tegen Edie.

Duurzame beleggingsfondsen

De website moet inzicht geven over financiële instellingen die maatschappelijke verantwoordelijkheid, mensenrechten en milieu-impact in acht nemen bij fondsbeheer. Wanneer een investeerder aangeeft niet tevreden te zijn met de manier waarop met het geïnvesteerde geld wordt omgegaan, dan stelt de website duurzame alternatieven voor.

Deforestation Free Funds beschikt over gegevens van 6.500 beleggingsfondsen. Naast betrokkenheid bij de palmolie-industrie, willen de oprichters van Deforestation Free Funds ook inzicht geven in de duurzame inkoop van hout, vee, soja en suiker.

Onder druk zetten

De milieuactivisten van de organisatie Client Earth kondigden eerder aan gerechtelijke stappen te ondernemen tegen investeerders en vermogensbeheerders die niet genoeg aandacht bieden aan de gevolgen van klimaatverandering.

Volgens de organisatie leidt nalatigheid tegenover de risico’s van klimaatverandering tot een waardedaling van 10 procent op de beleggingsportefeuille. Daarnaast zou deze nalatigheid kunnen leiden tot een verlies van $ 7.000 mrd op de wereldwijde aandelenmarkt.

Desinvesteren in de palmolie-industrie

In april van dit jaar gaf Unilever al aan te stoppen met de inkoop van palmolie bij de Maleisische producent IOI Group. De producent verloor zijn certificering van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). De RSPO nam de IOI Group zijn certificering af nadat het bedrijf volgens de organisatie faalde om adequate stappen te zetten om ontbossing en uitputting van turfgronden uit te bannen.

Ook gaf Cargill, de Amerikaanse distributeur van agrarische grondstoffen, aan voorlopig geen palmolie van de IOI Group te kopen. Daarnaast hebben bedrijven als Mars en Nestlé de activiteiten met de palmolieproducent stopgezet. 

Bron: Edie | Foto: Harley Kingston via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)