29-07-2016 12:10 | Door: Fitria Jelyta

De Europese Investeringsbank (EIB) steekt € 62 mln in het Zwitserse Susi Renewable Energy Fund II. Dit moet de productie van hernieuwbare energie in verschillende Europese landen mogelijk maken.

Het duurzame energiefonds gaat met de investering dertien zonne- en windparken financieren in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Italië. In totaal moeten de installaties 170 megawatt aan schone energie opwekken.

Klimaatverandering bestrijden

Naast de investering in het Susi-energiefonds, investeert de EIB € 10 mln in het Finse bedrijf AW-Energy om de zogeheten Waveroller te financieren. Dit systeem bestaat uit metalen schotten die op 8 tot 20 meter diepte op de zeebodem zijn geplaatst en op basis van golfbewegingen stroom opwekken.

“Hernieuwbare energie staat hoog aan de lijst met prioriteiten van het European Fund for Strategic Investments en voor leningen die de bank over het algemeen beschikbaar stelt”, zegt Pim van Ballekom, vicepresident van de EIB, in een persbericht. “We hebben ons tot doel gesteld om tenminste 25 procent van onze leningen te richten op het bestrijden van klimaatverandering en de investering in Susi draagt bij aan het behalen van deze ambitie.”

Grootste investering in offshore-windenergie

Eerder maakte de EIB bekend £ 525 mln (€ 685 mln) te investeren in het Schotse windpark Beatrice, dat 14 kilometer van de kust bij het graafschap Caithness wordt gerealiseerd. Dit bedrag wordt als een lening met een looptijd van negentien jaar beschikbaar gesteld. Volgens de EIB is dit de grootste investering in een offshore-windenergieproject, die de bank ooit mogelijk heeft gemaakt.

Het windpark Beatrice krijgt in totaal 86 turbines die 588 megawatt hernieuwbare energie moeten opwekken voor meer dan 475 huishoudens. Voor de ontwikkeling van de windturbines is Siemens verantwoordelijk. Naar verwachting wordt het windpark in 2019 in gebruik genomen. 

Bron: Europese Investeringsbank, Trouw | Foto: Ian Dick via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)