01-08-2016 18:05 | Door: Fitria Jelyta

Aegon steekt in totaal € 60 mln in energiezuinige huizen. Hiervoor investeert de vermogensbeheerder in de eerste duurzame hypotheekobligatie die door Obvion, dochteronderneming van Rabobank, is uitgegeven.

Naast een eigen investering van € 17 mln, heeft Aegon in totaal ook € 43 mln voor zijn klanten geïnvesteerd in de duurzame hypotheekobligatie van Obvion. In totaal heeft Obvion € 500 mln aan groene obligaties uitgegeven voor de duurzame hypotheken. 

Belonen voor energiebesparende maatregelen

Zo zijn de hypotheken gegeven op energiezuinige woningen met het label A. In het obligatieprogramma Green Storm heeft Obvion 2.500 woningen geselecteerd die voldoen aan de Environmental Social Governance (ESG)-standaarden.

“Er is een enorme vraag naar groene obligaties, maar een gering aanbod van energiezuinige woningen waarop deze obligaties gegeven worden”, zegt Maarten Jan Hoefnagel, portfolio manager Aegon asset management, in een persbericht.

“Het zou logisch zijn om consumenten te belonen voor energiebesparende maatregelen. De Nederlandse overheid doet dit natuurlijk al, het zou interessant zijn als ook banken zouden overwegen om energiebesparende investeringen te stimuleren, bijvoorbeeld door een lagere rente te bieden.”

Met de investering in Green Storm zegt Aegon zijn portfolio aan impact investments te vergroten. Dat zijn investeringen die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.

Nederlandse green bonds

Naast de groene obligaties van Obvion, gaat ook ABN Amro met de zogeheten Euro green bond ter waarde van € 500 mln hypotheken voor energiezuinige woningen financieren. Met de Euro green bond stelt ABN Amro ook leningen beschikbaar voor zonnepanelen en energieverbeteringsmaatregelen op bestaande woningen en duurzaam ontwikkeld commercieel vastgoed.

Nederlandse instellingen hebben dit jaar al ruim € 3 mrd aan groene obligaties uitgegeven. De opbrengsten van de groene schuldpapieren gingen voor het grootste deel naar de financiering van hernieuwbare energie. Naast Obvion en ABN Amro, gavern ook Tennet, Alliander en FrieslandCampina green bonds uit over het tweede kwartaal van 2016. 

Bron: Aegon | Foto: Roger W. via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)