02-08-2016 07:29 | Door: Fitria Jelyta

De ASN Bank opent de inschrijvingen voor de ASN Bank Wereldprijs 2016, waarin ondernemers en duurzame projecten kans maken op een leertraject en tot € 20.000 aan groeikapitaal.

Met de ASN Bank Wereldprijs wil de bank kansrijke projecten helpen om te groeien. Om kans te maken op de ASN Bank Wereldprijs moeten de projecten een oplossing bieden aan maatschappelijke problemen. De ASN Bank verdeelt de projecten over vijf thema’s. Zo kunnen onder meer start-ups en initiatiefnemers aan de competitie deelnemen met projecten op het gebied van:

  • Duurzame energie, natuur en milieu;
  • Eerlijke handel, eerlijke mode en eerlijke voeding;
  • Kinderrechten en onderwijs;
  • Veiligheid en sociale cohesie;
  • Zorg en welzijn.

Initiatiefnemers kunnen zich van 1 augustus tot en met 23 september 2016 inschrijven. De deelnemende projecten maken vervolgens kans op een traject met coaching, training en een publieke presentatie. Deelnemers die geselecteerd worden voor de finale van de ASN Bank Wereldprijs maken kans op het winnen van een geldbedrag van € 5.000 tot € 20.000. Ook wordt een publieksprijs van maximaal € 5.000 uitgereikt.

ASN Bank Wereldprijs 2015

De ASN Bank organiseert sinds de ASN Bank Wereldprijs sinds 2009. In 2015 koos de bank in totaal vijf winnaars uit 240 deelnemers. Zo won de start-up Sustainer Homes een Wereldprijs in de categorie Duurzame energie, natuur en milieu. Sustainer Homes maakt zelfvoorzienende woningen met zonnepanelen, een windturbine, accu’s, een regenwaterbuffer en waterzuiveringsinstallatie.

Daardoor kunnen de woningen vrijwel overal ter wereld staan, zonder aansluitingen voor elektriciteit, gas, water en riool. Ook het bedrijf Spireaux, dat de voedzame blauwalg spirulina produceert, viel in de prijzen. Verder wonnen de concepten Legbank, Tra-Digitale Hybride, In the Loop en E-trailer een prijs.

Aandacht voor de circulaire economie

E-trailer won de publieksprijs, voor zijn elektrische hulpaandrijving voor caravans. Legbank won in de categorie Zorg en Welzijn. De techniek van Legbank maakt het mogelijk om op een betaalbare en eenvoudige wijze vervangende protheses te maken voor mensen die een onderbeen missen.

Voor het concept van hoogbouw in sloppenwijken heeft het bedrijf Tra-Digitale Hybride de ASN Bank Wereldprijs in ontvangst genomen. Met een slim maar eenvoudig beton-bekistingssysteem kunnen mensen tot vier verdiepingen hoog bouwen.

In de categorie Kinderrechten en Onderwijs won het spel In the Loop, dat spelenderwijs aandacht creëert voor de kansen van de circulaire economie. 

Bron: ASN Bank | Foto: Harald Walker via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)