04-08-2016 09:40 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, Rabobank en Noors investeringsfonds Norfund investeren samen in Afrika voor duurzame groei en ontwikkeling.

Dat maken de instellingen vandaag bekend. Samen richt het consortium de onderneming Arise op. Hiermee zeggen de organisaties bij te dragen aan de ontwikkeling van effectieve en ‘inclusieve’ financiële stelsels in Afrika. Eerder hebben FMO, Rabobank en Norfund geïnvesteerd in meerdere financiële dienstverleners ten zuiden van de Sahara. Deze belangen worden samengebracht in de nieuwe onderneming.

Duurzame groei in Afrika

Zo zal het netwerk van Afrikaanse banken in meer dan twintig landen aanwezig zijn en meer dan $ 660 mln (€ 590 mln) aan activa beheren. De banken verwachten dat het investeringsbedrag naar $ 1 mrd (€ 890 mln) zal groeien.

Arise moet minderheidsaandelen in de Afrikaanse financiële dienstverleners kopen en beheren. Doel is om de dienstverleners te ondersteunen, die zich richten op mkb’ers, de rurale sector en mensen die tot op heden niet over bancaire diensten beschikken. Daarnaast moet de organisatie het mogelijk maken om krediet te verlenen aan onder meer kleine boeren, schrijft het Financieele Dagblad. Vanaf 1 januari 2017 is Arise operationeel.

Wereldvoedselvraagstuk

“De investeringen van de Rabobank die gericht zijn op het creëren van sterke financiële dienstverleners in opkomende economieën, vooral in Sub-Sahara Afrika, sluiten naadloos aan op onze ‘Banking for Food’-strategie”, zegt Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van de Rabobank, in een persbericht. “Met deze strategie willen wij samen met onze klanten oplossingen bieden voor het wereldvoedselvraagstuk.”

Volgens FMO moet het partnerschap de toegang tot financiele diensten voor mkb’ers in Afrika verbeteren. “Uiteindelijk willen we mensen in Sub-Sahara Afrika in staat stellen om zelf een bankrekening te openen of een lening af te sluiten, zodat ze een beter leven voor hun gezin kunnen opbouwen”, zegt Nanno Kleiterp, CEO van FMO. 

Bron: Rabobank, FMO, Norfund | Foto: Rod Waddington via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)