05-08-2016 12:15 | Door: Fitria Jelyta

De Wereldbank gaat een nieuw raamwerk toepassen om zijn leningen en investeringen beter te richten op de bescherming van het milieu en de maatschappij.

Het nieuwe Environmental and Social Framework (ESF) moet onder meer transparantie van rapportages over duurzame projecten en ontwikkelingen en publieke betrokkenheid bevorderen. Verder wil de bank de nadruk leggen op de sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid van de instellingen waarin de bank investeert.

Transparantie

Het nieuwe raamwerk is bedoeld om overheidsinstellingen van de landen die geld bij de bank lenen, te versterken. Zo moeten de opbrengsten efficiënt worden besteed aan duurzaamheid en milieubehoud. Ook moet het raamwerk leiden tot betere en duurzame resultaten van de investeringen in ontwikkelingslanden. Hierin speelt transparantie een belangrijke rol.

De Wereldbank heeft zich verder tot doel gesteld om met verschillende financiële instellingen en ontwikkelingsbanken samen te werken om het raamwerk te implementeren. Bij de lancering van het raamwerk maakte de bank bekend dat er een trainingsperiode van twaalf tot achttien maanden plaatsvindt om de transitie naar het nieuwe raamwerk te faciliteren. In 2018 moeten de maatregelen van kracht zijn.

Veiligheidsmaatregelen

“De missie van de Wereldbank is om extreme armoede te beëindigen en de ongelijkheid in de wereld te verminderen, en dit nieuwe raamwerk is een belangrijke factor om ons te helpen bij het behalen van deze doelen”, zegt Jim Yong Kim, president van de Wereldbank, in een persbericht. Het nieuwe raamwerk bevat ook veiligheidsmaatregelen om het milieu en de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen.

Kim: “We zullen onze investering in deze veiligheidsmaatregelen ook substantieel laten toenemen om ervoor te zorgen dat onze doelen worden behaald. Dat doen we door zowel de implementatie als de opbouw van capaciteit in verschillende landen te financieren, zodat zij een actievere rol kunnen spelen in het beschermen van mensen en het milieu.”

Bron: Wereldbank | Foto: Wereldbank, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)