10-08-2016 18:15 | Door: Fitria Jelyta

De Asian Development Bank (ADB) wil met de uitgifte van in totaal $ 1,3 mrd aan groene obligaties onder andere schone energie en transport in Aziatische landen financieren in de strijd tegen klimaatverandering.

De groene obligaties zijn uitgegeven in twee tranches met een looptijd van drie en tien jaar. De obligatie met een looptijd van drie jaar bedraagt $ 800 mln en heeft een couponwaarde van 1 procent. De green bond met een looptijd van tien jaar heeft een totale waarde van $ 500 mln en een rentewaarde van 1,75 procent. Volgens ADB hebben ruim 70 internationale investeerders de obligaties aangeschaft.

Meer groene financiering tegen klimaatverandering

In 2015 wist ADB in totaal $ 3 mrn op te halen via groene obligaties voor het financieren van duurzame projecten. De Aziatische Ontwikkelingsbank heeft plannen om dit totaalbedrag naar $ 6 mrd te laten stijgen in 2020. Van de in totaal $ 6 mrd die de bank in 2020 via groene obligaties binnen haalt, gaan $ 4 mrd van de opbrengsten naar bestrijding van de klimaatverandering door hernieuwbar energie en energie-efficiëntie te financieren.

Daarnaast gaan de opbrengsten naar duurzame transport en technologie voor slimme steden. De overgebleven $ 2 mrd van de opbrengsten gaan naar duurzame infrastructuur, landbouwtechnieken en preventie van natuurrampen als gevolg van klimaatverandering.

CO2-arme toekomst

“Door de financiering van de strijd tegen klimaatverandering in zowel de publieke als de private sector, heeft ADB zijn inzet voor een CO2-arme toekomst aangetoond”, zegt Pierre Van Peteghem, penningmeester van ADB, in een persbericht. “De vandaag uitgegeven groene obligatie toont ADB’s gehoor aan beleggers die in toenemende mate het belang zien van groene investeringen en duurzame ontwikkelingen voor Azië en de Pacific.”

In 2015 haalde de Aziatische Ontwikkelingsbank met groene obligaties $ 500 mln op voor cleantechprojecten die bijdragen aan economische groei met een lage milieu-impact in Azië en de Pacific. Daarnaast werkt ADB samen met de Wereldbank en de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) om duurzame infrastructuur in Azië te realiseren.

Hiervoor kennen de instellingen $ 1,2 mrd toe om de komende jaren verschillende projecten op het gebied van duurzame infrastructuur, energie- en watervoorzieningen en transport voornamelijk in Centraal-Azië, Zuid-Azië en Oost-Azië mogelijk te maken. 

Bron: Asian Development Bank | Foto: Ian Armstrong via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)