31-05-2012 18:40 | Door: Mark Beumer

Het uitvoeren van Life Cycle Assessments (LCA) op producten en diensten levert bedrijven onder andere significante kostenbesparingen op. Dat stelt adviesbureau Deloitte.

In het nieuwe rapport

Enhancing the Value of Life Cycle Assessment” analyseert Deloitte de waarde van een LCA. Een LCA meet de economische en ecologische impact van een product of dienst door de gehele waardeketen: van grondstoffen en productie tot distributie, marketing, gebruik en de afvalverwerking.

Veel organisaties zien de waarde van duurzaamheid vooral in de interne bedrijfsvoering. Een LCA neemt juist een integrale aanpak. “Een LCA kan een effectieve, data-gedreven manier zijn om tot verrassende inzichten te komen,” zegt Sanjay Agarwal, consultant bij Deloitte.

Ondernemingen voelen vaak weinig verantwoordelijkheid voor de economische en ecologische impact die buiten het eigen bedrijf ligt, hoewel dit vaak het grootste deel is. Maar er is wel degelijk nut om over de grenzen heen te kijken. “De informatie (van een LCA) kan leiden tot mogelijkheden om samen te werken met leveranciers en afnemers om kosten en risico’s te verminderen.”

Oftewel, als een leverancier efficiënter met water, energie en materialen omgaat, dan kan zich dat vertalen in een lagere prijs. “Door energie, water en afval te verminderen kunnen bedrijven hun omzet verhogen en tot nieuwe, innovatieve producten komen,” aldus Agarwal.

Vijf andere voordelen

Het rapport van Deloitte laat zien hoe LCA’s grote waarde kunnen hebben voor het vaststellen en nastreven van duurzaamheidsdoelen. Naast de mogelijkheid om kosten te besparen, kunnen bedrijven zich beter onderscheiden van de concurrentie door de milieu-impact van producten en diensten te vergelijken.

Andere voordelen zijn verbeterd productontwerp, betere inkoopbeslissingen, betere communicatie naar klanten, betere aansluiting bij wet- en regelgeving, en realistischere duurzaamheidsdoelen.

Foto: Eightfivezero