01-10-2013 17:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Iedere ton CO2 die minder wordt uitgestoten, levert tussen de €37 en €281 aan levenswinst op.

Schone energie is waarschijnlijk een goede investering voor de mensheid stellen Jason West en collega’s in een artikel in Nature Climate Change. De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van een verbeterde luchtkwaliteit die een klimaatbeleid kan opleveren. Deze overwegend positieve effecten hebben zij vertaald naar economische winst.

De conclusie van het onderzoek luidt: iedere ton CO2 die minder wordt uitgestoten, levert tussen de €37 en €281 aan levenswinst op. Hierbij is alleen gekeken naar het aantal doden door longkanker en andere luchtwegproblemen. De winst zou zelfs nog hoger kunnen uitpakken wanneer ook mensen onder de dertig, ziektekosten en verloren werkuren worden meegerekend.

Schone lucht

De levenswinst is op een opmerkelijke manier berekend, want onderliggend is de vraag: Wat is een mensenleven waard? Volgens de onderzoekers is dat €7,4 mln in de VS, maar slechts €1,8 mln in Europa. Over de hele wereld komt de gemiddelde waarde van een mens uit tussen de €1,2 mln en €3,6 mln.

De wetenschappers opperen een CO2-taks om de uitstoot te verminderen. Alleen zo worden, anders dan nu het geval, bedrijven verantwoordelijk en betalen zij voor de schade die ze aanrichten door het uitstoten van fijnstof, ozon en CO2.

Bron: Wetenschap24

Foto: Images_of_Money via Flickr