22-08-2016 18:10 | Door: Fitria Jelyta

Investeerders in de energiesector geven liever geld uit aan hernieuwbare energie. In Europa zijn de investeringen in duurzame energie in het tweede kwartaal van 2016 tot $ 4 mrd gestegen.

Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van accountants- en consultancybedrijf EY. In het Power transactions and trends 2016 rapport beschrijft EY dat de stijging in de duurzame energiesector mogelijk werd gemaakt door de transitie naar schone energiebronnen in ontwikkelde landen. Een andere reden voor de stijging is de groeiende vraag naar hernieuwbare energie in opkomende economieën.

In Europa bestonden de fusies en overnames in het tweede kwartaal van 2016 voor 83 procent uit investeringen in windenergie. In totaal werd er in Europa tot $ 4 mrd geinvesteerd. Daarnaast stelt het concern dat de investeringen in nieuwe technologieën op het gebied van de distributie en opslag van duurzame energie in 2016 is gestegen.

Power purchase agreement

EY stelt dat beleggers in het bijzonder geïnteresseerd zijn in hernieuwbare energieprojecten die onder een power purchase agreement (PPA) worden mogelijk gemaakt. Dit contract wordt ondertekend door een partij die hernieuwbare elektriciteit genereert en een partij die de duurzaam opgewekte stroom aanschaft. Volgens het concern verwachten beleggers een stabiel en lange-termijn rendement met investeringen onder de PPA.

Het adviesbureau ziet echter mogelijkheden voor de belangen van beleggers om te verschuiven naar landen die grotere ambities en ondersteunende wetgeving hebben op het gebied van schone energie dan landen die minder hoge ambities hebben in de duurzame energietransitie. Zo zouden Frankrijk en Italië nieuwe ambities hebben vastgelegd op het gebied van duurzame energie, terwijl Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ondersteuning in schone energieprojecten hebben ingetrokken, stelt EY.

Nederland aantrekkelijkst in duurzame energie

In 2015 stelde EY een ranglijst samen die aangeeft hoe aantrekkelijk een land is om te investeren in duurzame energie. Volgens het adviesbureau behoort Nederland tot de tien aantrekkelijkste landen voor investeerders in duurzame energieprojecten. Zo staat Nederland in de 45e editie van EY’s Renewable energy country attractiveness index (RECAI) op de tiende plaats. De Verenigde Staten heeft de eerste plaats. 

Bron: EY, Edie | Foto: Juan Alberto Garcia Rivera via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)