25-08-2016 18:05 | Door: Fitria Jelyta

Voor zijn milieu- en maatschappelijk beleid is ING door onderzoeksbureau Sustainalytics uitgeroepen tot de duurzaamste bank van de wereld.

Sustainalytics verzamelde in het onderzoek gegevens van 395 banken wereldwijd. Hierin zijn de banken getoetst op onder andere de toepassing van Envrionmental Social Governance (ESG)-data. Zo behaalde ING een hoge score voor zijn duurzaamheidsbeleid, transparantie, goede financiële resultaten en de daling in het aantal negatieve berichten in de pers over milieutechnische en corporate-governancekwesties.

Daarnaast ontving de bank een hoge score voor zijn inspanningen op het gebied van financiële inclusie en mensenrechten. Ook beloonde Sustainalytics ING met een hoge score voor zijn diversiteitsprogramma, antidiscriminatiebeleid en doelstellingen op het gebied van duurzame energie en groene inkoopbeleid.

Duurzaamheid in alle onderdelen

“Ik zie dit als een erkenning voor het hele ING-team”, zegt Léon Wijnands, global head Sustainability bij ING. “Je ziet dat er naar heel veel aspecten gekeken wordt. Daarom is het zo belangrijk dat duurzaamheid in alle onderdelen van het bedrijf is geïntegreerd.”

In 2015 heeft ING naar eigen zeggen zijn positie in de Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) verbeterd. Dit jaar zou de bank zijn positie in het duurzaamheidsonderzoek van Sustainalytics hebben verbeterd met een score van 86 uit 100 en daarmee op de eerste plaats van de ranglijst staan. In het voorgaande jaar ontving ING de derde plaats in het onderzoek van Sustainalytics.

Circulaire verdienmodellen

Aan het begin van deze maand maakte ING bekend in het eerste half jaar van 2016 in totaal € 27,8 mrd aan duurzame projecten te hebben gefinancierd. Het totale bedrag werd onder meer gebruikt om projecten op het gebied van hernieuwbare energie en duurzame gebouwen te financieren.

Zo is de bank in een consortium van andere instellingen betrokken bij de financiering van het ambitieuze Beatrice offshore-windpark, dat 14 kilometer van de kust bij het Schotse graafschap Caithness wordt gerealiseerd. Daarnaast sloot ING zich aan bij het CE100-netwerk van de Ellen MacArthur Foundation, de internationale stichting die onderzoeken uitvoert en de toepassingen van de circulaire economie in het bedrijfsleven bevordert.

Beluister hieronder de podcast van DuurzaamBV Radio waarin Gerald Naber, vice president sustainable finance bij ING, spreekt over de circulaire economie.

Door zich aan te sluiten bij het CE100-programma van de Ellen MacArthur Foundation heeft ING toegang tot een netwerk van pioniers op het gebied van de circulaire economie. Met de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen wil de bank de transitie naar de circulaire economie versnellen. 

Bron: ING | Foto: FaceMePls via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)