08-10-2013 12:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Ondanks zware druk van studenten en milieuactivisten weigert Harvard University zijn investeringen in fossiele brandstoffen te stoppen.

Dit werd bekendgemaakt vlak nadat Jameela Pedicini werd aangenomen op de instelling als eerste vice-voorzitter voor duurzaam beleggen. Haar functie werd in het leven geroepen als resultaat van het verzet van studenten tegen de milieu-onvriendelijke investeringen.

Harvard University is ‘s werelds rijkste universiteit met een geschat vermogen van $32,7 mrd.

 

Educatie

 

Drew Faust, bestuursvoorzitter van Harvard, stelt in een brief dat de instelling niet van plan is van koers te veranderen. De vele kritische gesprekken met studenten en het belang van de instelling in de aanpak van klimaatverandering leveren geen duurzame resultaten op.

“Het stoppen met investeren is geen verstandige of te rechtvaardigen keuze. We moeten vooral het doel van de instelling niet uit het oog verliezen, namelijk het bieden van educatie”, aldus Faust.

Verder draagt Faust het argument van onafhankelijkheid aan. Hij ziet het wel of niet toelaten van fossiele brandstoffen als een politieke keuze. De financiële middelen aanwenden om zo’n keuze te maken zou de wetenschappelijke onafhankelijkheid van Harvard aan kunnen tasten. De universiteit voert tot slot aan dat het hypocriet is om de bedrijven te mijden die ervoor zorgen dat de universiteit educatie kan bieden.

 

Innovatie

 

Green Mountain College, Hampshire College en Sterling College zijn een aantal voorbeelden van onderwijsinstellingen in de VS die er wél voor hebben gekozen om hun investeringen in fossiele brandstoffen stop te zetten.

Uit resultaten blijkt dat dit geen impact heeft gehad op de financiële toestand van de instellingen.

 

Bron: Environmentalleader

Foto: Patricia Drury