14-09-2016 15:00 | Door: Hidde Middelweerd

De duurzame beleggingsfondsen van de ASN Bank zijn in de eerste helft van 2016 verder gegroeid, ondanks een onrustig beursklimaat. De fondsen groeiden tot een omvang van bijna € 2,5 mrd, een stijging van 10 procent ten opzichte van eind 2015.

De aandelenfondsen van ASN Bank hadden in het eerste half jaar van 2016 te maken met een onrustig beursklimaat. Zo verzwakte de Chinese munt, zakte de conjunctuur van de Verenigde Staten in en zorgde het Britse referendum voor onrust.

Daarnaast zetten de olieprijs en de dreiging van een Amerikaanse renteverhoging de koersen onder druk. Dit leidde ertoe dat de aandelenfondsen in totaal minder rendement opleverden dan in de eerste helft van 2015. Verschillende fondsen wisten echter wel groei te realiseren.

ASN Duurzaam Obligatiefonds

Het ASN Duurzaam Obligatiefonds boekte een positief rendement doordat de rente daalde. Hierdoor werden obligatieleningen hoger gewaardeerd. Daarnaast profiteerde het fonds van zijn overwogen belang in Nederland, Ierland en België.

Het fonds onderscheidt zich omdat het overheden toetst op zowel sociale en milieuprestaties als op terugbetaalcapaciteit.

ASN Groen Projectenfonds

Het ASN Groen Projectenfonds verstrekte in de eerste helft van 2016 in totaal € 19,9 mln aan leningen. Deze leningen waren onder andere bestemd voor Solar Park Purmerend, een zonnepark met 24.000 zonnepanelen, en het project KiesZon, dat zonnepanelen op scholen plaatst.

Initiatieven met groenverklaringen van de overheid worden door het ASN Groenprojectenfonds gefinancierd, zoals de verwezenlijking van zonne- en windparken.

ASN-Novib Microkredietfonds

Het ASN-Novib Microkredietfonds financierde in de eerste helft van 2016 bijna 80 microfinancieringsinstellingen (MFI’s), met een totaal bedrag van € 27,8 mln. Hiermee werden ongeveer 14,1 miljoen individuele leningafnemers bereikt. Dit is een groei van 1,5 miljoen ten opzichte van eind 2015. ASN Bank verwezenlijkte deze groei vooral door het fonds in India.

Bron: ASN Bank | Foto: public domain