13-06-2012 11:57 | Door: Cato van Hees

Negen Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, waaronder AkzoNobel en DSM, ontvingen maandag internationale waardering voor hun streven naar duurzaamheid.

AkzoNobel, DSM, KPN, Philips, PostNL, Reed Elsevier, TNT Express, Unilever en Wolters Kluwer kregen maandag in Noordwijk de duurzaamheidsprijs uitgereikt. De jaarlijkse SAM Awards zijn een initiatief van het Zwitserse Sustainable Asset Management (SAM), een duurzame investeringsmaatschappij.

SAM is een dochterbedrijf van de Nederlandse vermogensbeheerder Robeco. Samen willen zij met de waarderingen aandacht schenken aan duurzaamheid en innovatie.

"Er zijn veel ontwikkelingen en uitdagingen (met betrekking tot grondstoffen, wereldbevolking, klimaat, etc.) die vragen om innovatie en duurzame antwoorden en oplossingen. Juist daarom is er meer aandacht nodig voor duurzaamheid," aldus Robeco in een verklaring.

SAM jaarboek

De prijzen worden bepaald aan de hand van een jaarboek, waarvoor de deelnemers ieder jaar hun inspanningen en prestaties voor inleveren.

“Wij zijn erg blij dat we goed scoren met onze duurzame bedrijfsstrategie," vertelt Dieuwertje ten Feld, woordvoerder bij AkzoNobel. "De SAM Awards zijn voor ons waardevol omdat het een externe partij is die de duurzaamheid evalueert en we onze organisatie kunnen benchmarken met andere bedrijven.”

De SAM Awards zijn voor ons waardevol omdat het een externe partij is die de duurzaamheid evalueert en we onze organisatie kunnen benchmarken met andere bedrijvenDiewertje ten Feld, AkzoNobel

Duurzaamheid biedt meer winst

Langdurig onderzoek van Harvard toont dat duurzaam ondernemen onder beursgenoteerde bedrijven 4,8 procent meer rendement oplevert.

AkzoNobel koppelt winst en duurzaamheid in haar bedrijfsstrategie Accelerated Sustainable Growth. “Het één gaat niet zonder het ander. Een onderdeel van de bedrijfsstrategie is duurzame innovatie. AkzoNobel heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2015, 30 procent van de omzet uit duurzame innovaties te halen,” aldus Ten Feld.

Sectorleiders

DSM, Philips, PostNL en Unilever ontvingen zelfs een onderscheiding voor hun leiderschap in hun sector, de Sector Leader Award. “De vier ondernemingen toonden dat zij zowel kunnen inspelen op kansen en om kunnen gaan met risico’s die voortvloeien uit economische, milieugerelateerde en maatschappelijke ontwikkelingen,” aldus SAM.

Bron: RTL Z

Foto: Anton & Janet