28-09-2016 16:05 | Door: Fitria Jelyta

De Zweedse overheid wil de BTW voor het repareren van goederen als kleding en wasmachines verlagen om de wegwerpcultuur aan te pakken en de circulaire economie te bevorderen.

Dat schrijven verschillende media. De BTW (belasting over de toegevoegde waarde) voor het repareren van fietsen, kleding, schoeisel, lederwaren, en huishoudtextiel wordt van 25 naar 12 procent van de totale kosten voor reparatie verlaagd.

Daarnaast brengt de Zweedse regering een wetsvoorstel uit om een gedeelte van de belasting op reparaties van huishoudelijk apparatuur als koelkasten, ovens en vaatwassers terug te kunnen vragen.

Repareren in plaats van weggooien

“We geloven dat dit initiatief de kosten voor reparaties kan verlagen, waardoor consumenten producten eerder repareren in plaats van weggooien”, zegt Per Bolund, minister van financiële markten en consumentzaken, tegen The Guardian.

Bolund ziet dat er een verschuiving plaatsvindt in het consumentengedrag van de Zweden, waardoor er meer bereidheid is om goederen te repareren om materiaalketens te sluiten. Hoewel Zweden voorop loopt in de strijd tegen klimaatverandering, is de CO2-voetafdruk van consumentenproducten in het land nog hoog, schrijft CNN op basis van onderzoek van het Wereld Natuurfonds (WNF). 

Zweedse parlement

De wetsvoorstellen voor het verlagen van de BTW voor reparaties en het terugvragen van de belasting op reparaties worden in het Zweedse Parlement gepresenteerd en zal deel uitmaken van het budget van de overheid bij voldoende instemming.

Naar verwachting treden de wetten vanaf 1 januari 2017 in werking. 

Bron: CNN, The Guardian | Foto: Beatrice Murch via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)