05-10-2016 19:05 | Door: Fitria Jelyta

De World Green Economy Summit (WGES 2016) die vandaag en morgen in de Arabische emiraat Dubai plaatsvindt, roept wereldleiders en het bedrijfsleven op om acties te ondernemen die een duurzame economie bevorderen.

De WGES 2016 is een ontwikkelingsplatform dat onder andere de zeventien duurzame doelen van de Verenigde Naties en de afspraken die zijn gemaakt in het Parijse klimaatakkoord als uitgangspunten neemt. In navolging van het klimaatakkoord moet het platform bijdragen aan het behalen van de opgestelde duurzaamheidsdoelen, zoals het voorkomen dat de opwarming van de aarde met 2 graden Celsius stijgt.

Klimaatafspraken nakomen

Thema’s die tijdens het evenement aan bod komen, zijn:

  • Duurzaam financieren
  • Zonne-energie
  • Duurzame, en slimme technologie
  • Parijse klimaatakkoord en de weg naar COP22, het volgende klimaatakkoord dat in Marrakesh wordt gehouden

Duurzaam leiderschap voor een groene economie

“Naar aanleiding van de vorige edities van de WGES, hebben onze sprekers en deelnemers ervaringen opgedaan en hun netwerken verbreed om een aantal duurzame initiatieven waar te maken”, zegt H.E. Saeed Mohammed Al Tayer, voorzitter van WGES, in een persbericht.

“Gezien de rol van de Verenigde Arabische Emiraten en de verplichtingen vanuit het Parijse klimaatakkoord en de duurzame doelen van de VN, kijken we uit naar het overtreffen van verwachte resultaten voor 2016 en verder.”

Groene energie

Tijdens het event verwacht de voorzitter het Dubai Green Fund te lanceren, waarmee bedrijven subsidies en kapitaal kunnen krijgen voor de opzet en ontwikkeling van duurzame projecten.

Daarnaast wil de Arabische emiraat een marktplaats lanceren voor de handel van hernieuwbare energie. Zo heeft Dubai een tender in de markt gezet voor een zonne-energieproject van 1.000 megawatt. In mei van dit jaar heeft de prijs van zonne-energie in Dubai een nieuw dieptepunt bereikt. Hiervoor leverde een prijsvechtend consortium van bedrijven zonnestroom voor $ 0,02999 per kilowattuur. 

Bron: Government of Dubai, WGES 2016 | Foto: the_dead_pixel via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)