05-10-2016 18:10 | Door: Fitria Jelyta

Nederland maakt sinds vandaag deel uit van de Mission Innovation, een coallitie van twintig landen die binnen vijf jaar hun publieke investeringen in duurzame energie-innovatie willen verdubbelen.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken in een persbericht.

De Mission Innovation werd opgericht tijdens de Klimaattop in Parijs. De leden van deze missie werken samen met de zogeheten Breakthrough Energy Coallition, opgericht door voormalige Microsoft-CEO Bill Gates en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. In dit initiatief investeren een groep private investeerders in bedrijven die de strijd met klimaatverandering aangaan door innovaties op het gebied van duurzame energie te ontwikkelen.

Meer geld voor groene energie

Door deel te nemen aan de Mission Innovation krijgen Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven de kans om extra geld op te halen om de duurzame energie-innovaties waar te maken. “Voor energie-innovatie heeft een relatief klein land als Nederland veel baat bij goede samenwerking op internationaal niveau”, zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een persbericht.

“Ons lidmaatschap helpt om onze ambities op klimaatgebied kosteneffectief te realiseren, onze kennis en concurrentiepositie te versterken en Nederlandse oplossingen te positioneren in een sterk geglobaliseerde energiemarkt.” Als lid van Mission Innovation gaat het kabinet samen met onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven de mogelijkheden verkennen.

Temperatuurstijging voorkomen

De Mission Innovation-coalitie bestaat uit twintig landen. Naast Nederland zijn onder andere Duitsland, Frankrijk, India en Indonesië lid. Doel van deze coalitie is om de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs, zoals het voorkomen dat de opwarming van de aarde verder stijgt met 2 graden Celsius en het beperken van broeikasgasemissies, na te komen.

Eerder gaf verffabrikant AkzoNobel aan het plan van de Nederlandse overheid, om deel te nemen aan de Mission Innovation-coalitie, te steunen. 

Bron: Ministerie van Economische Zaken | Foto: coniferconifer via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)